Illa confirma que la campanya de vacunació començarà el diumenge 27 de desembre

Les primeres dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech arribaran el dissabte 26 i es rebran més trameses cada setmana.

Imatge de la vacuna de Pfizer (EFE).
Imatge de la vacuna de Pfizer (EFE).

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que el diumenge 27 de desembre començarà a administrar-se a Espanya la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech contra el coronavirus, i serà el 26 de desembre quan es reben les primeres dosis.

Cada setmana, segons ha explicat, s’aniran rebent les dosis de cada vacuna i s’aniran distribuint de manera equitativa a les comunitats autònomes per a anar prosseguint el procés de vacunació i sobre la base del pla de vacunació aprovat pel Consell de Ministres. La citació per a rebre la vacuna també es farà “al més prompte possible” i no hi ha previstes sancions per als que es neguen a acudir a rebre-la.

La vacuna se subministrarà en la xarxa sanitària habitual, de manera gratuïta en els més de 13.000 punts de vacunació dels quals disposa Espanya. Pel fet que la vacuna presenta una sèrie de dificultats de distribució, la companyia serà l’encarregada de distribuir-la en diversos punts d’Espanya i, posteriorment, cada comunitat autònoma tindrà dos punts concrets per a rebre-les en el seu territori.

“Les dosis arribaran a totes les comunitats autònomes entre el dissabte 26 i el diumenge 27 de desembre. Estem acabant d’acabar els processos logístics i totes les comunitats disposaran de les dosis que els corresponen equitativament per a començar el seu procés de vacunació”, ha explicat Illa. No obstant això, Illa ha reconegut que encara no se sap quantes dosi arribaran a Espanya en el primer enviament, encara que ha recordat que seran repartides “equitativament” en tot Europa. “Quan tinguem una confirmació de les dosis la donarem a conéixer”, ha assegurat el ministre.

Previsiblement, l’Agència Europea del Medicament (EMA) donarà llum verda al fàrmac en la reunió que ha previst dilluns que ve, 21 de desembre, moment a partir del qual la Comissió Europea s’ha preparat per a poder concloure el procés formal en dos dies, el 23 de desembre, a pesar que es tracta d’una burocràcia que habitualment requereix 67 dies. No obstant això, l’agència continua mantenint la reunió prevista per al 29 de desembre per si necessiten valorar més dades. “S’ha anticipat la reunió de l’EMA per a aprovar la vacuna i es realitzarà sempre amb la màxima seguretat i garanties”, ha recalcat Illa, per a comentar que s’espera que al maig o juny ja estiguen immunitzats entre 15 i 20 milions d’espanyols.

Segons s’estableix en el pla de vacunació contra Covid-19, en la primera etapa es vacunaran 2,5 milions de persones, les quals seran residents i personal sanitari de residències, així com de centres de grans dependents, i la resta del personal sanitari i els grans dependents no institucionalitzats. Aquesta fase, segons ha explicat Illa, es durà a terme entre els mesos de gener i febrer.

Posteriorment, i a pesar que encara no està decidit en quina fase de vacunació entraran, es vacunaran a majors de 65 anys, persones amb condicions de risc, persones que viuen o treballen en comunitats o entorns tancats, persones vulnerables per la seua situació socioeconòmica, persones amb treballs essencials, personal docent, població infantil, adolescents i joves, les persones que viuen en zones amb importants brots de coronavirus o d’alta incidència, les dones embarassades o que estan en el període de lactància, i les persones amb SARS-CoV-2.

“Estem davant el principi de la fi de la pandèmia, no davant la fi de la pandèmia, però no volem esperar ni un sol dia per a posar la vacuna i per això començarem a administrar-la a partir del 27 de desembre gràcies al pla que ja hem desenvolupat”, ha afirmat el ministre de Sanitat.

Dit això, Illa ha recordat que quan l’EMA emeta l’avaluació favorable de la vacuna de Pfizer i BioNTech es publicarà una fitxa tècnica de la vacuna on s’especificarà les indicacions que té, el mateix que ocorrerà quan s’aproven la resta de vacunes com, per exemple, la de Moderna. “Quan l’EMA done una opinió favorable i publique la fitxa concreta de la vacuna la compartirem amb tots els professionals sanitaris que han d’administrar-la”, ha afegit el ministre, per a destacar la “molt bona formació” dels sanitaris espanyols en matèria de vacunació.­­­­­

També et pot interessar

stats