Igualtat reunix les autonomies en un comité de crisi després dels nou crims masclistes de juny

La ministra Redondo explica que treballen amb Interior i els cossos policials per a reforçar els protocols, mentre que s'explora un "mecanisme" per a protegir les víctimes migrants sense papers que no s'atrevixen a denunciar

Comité de crisi contra la violència masclista / À Punt NTC

El Ministeri d'Igualtat ha convocat este dijous els governs autonòmics a un comité de crisi per a avaluar els nou crims masclistes registrats durant el mes juny a Espanya, un dels quals en el municipi valencià d'Algemesí: les víctimes, una dona de 42 anys i el fill de 3. A la cita, presidida per la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, estan convidades totes les comunitats autònomes i també la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Durant els primers mesos del 2025, el nombre de dones assassinades per violència masclista a Espanya puja a 22. L'últim cas confirmat és el d'una dona de 86 anys a qui la parella, de 90, presumptament va matar a Astúries. Des del 2003, quan començaren a recopilar-se les dades, 1.316 dones han perdut la vida víctimes de la violència de gènere en tot el país. Així mateix, tres xiquets han sigut assassinats a conseqüència d'esta xacra.

Segons les últimes dades publicades per l'Observatori de la Violència de Gènere, cada dia 74 valencianes denuncien haver sigut víctimes d'agressions masclistes. En el primer trimestre d'enguany van ser 6.695 i això suposa un 6,4% més que el mateix període del 2024. A més, va haver-hi 403 denúncies més, pot ser perquè augmente la violència masclista o perquè es denuncie més.

Quant a les denúncies, de les quasi 7.000 a la Comunitat Valenciana en 2024, 4.453 les van fer les mateixes víctimes; en 1.152 casos va ser la policia qui va presentar la denúncia i només en 103 casos la denúncia la va fer l'entorn, és a dir a penes una de cada 100 denúncies.

Cal, per tant, conscienciar sobre la importància que l'entorn denuncie perquè, a més, denunciar salva vides. El 92% de les denúncies que es van presentar van acabar amb sentència condemnatòria per a l'agressor.

"Tenim un comité de crisi per a avaluar els últims assassinats masclistes amb les comunitats autònomes on han ocorregut. També hi estarà Interior. Tenim ací una gran faena interministerial a continuar reforçant", ha recordat la secretària d'Estat d'Igualtat i per a l'Erradicació de la Violència contra les Dones, María Guijarro. L'objectiu, afirma, "esbrinar en què s'ha fallat i en què es pot millorar". La ministra Redondo va decidir convocar la cimera després del "repunt" d'assassinats masclistes ocorreguts el mes de juny, més de la meitat concentrats sols en l'última setmana, en a penes 48 hores. "L'alarma és real", ha advertit.

De manera paral·lela, ha explicat la titular d'Igualtat, es treballa amb el Ministeri de l'Interior per a reforçar la coordinació i "intensificar" el protocol 0, que es posa en marxa quan la policia té indicis o sospites d'un cas de violència de gènere. Així mateix, s'ha sol·licitat una reunió a la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions per a abordar un problema que han detectat, el fet que moltes de les víctimes són migrants i temen denunciar perquè no tenen papers. Des d'Igualtat consideren necessari activar algun "mecanisme" que els done seguretat.

Finalment, Redondo ha alertat que el 30% dels assassinats masclistes es produïxen en els mesos de juliol i agost i ha interpel·lat els "entorns" de les víctimes perquè siguen "especialment cautelosos" en esta època estival. Per això, ha convidat amics, companys de treball i família a estar alerta i a telefonar al 016 si tenen sospites. "Tots els entorns han de ser especialment cautelosos en este moment. L'alarma és certa, l'alarma és real", ha avisat.

També et pot interessar

stats