Igualtat fixarà un màxim de cent places per a residències de majors i cinquanta per a centres de dia

La Conselleria aplica els aprenentatges de la pandèmia amb un model actualitzat centrat en la persona i espais més semblants a una llar

Les residències han de separar la gent major en quatre grups
Una persona passa per davant d'una residència / À Punt NTC

Un futur decret de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives limitarà a 100 el màxim de places de les noves residències per a ancians en la Comunitat Valenciana, i a més establirà l'obligatorietat que estiguen articulades en unitats de convivència. L’esborrany recull les noves ràtios en residències i altres centres de serveis socials, amb la finalitat d'actualitzar la normativa i d'incorporar els aprenentatges de la pandèmia de coronavirus.

També s’augmentarà el nombre de personal d'atenció directa, que passa de 27 a 59 professionals per cada 100 places; el nombre d'auxiliars d'infermeria puja de 22 fins a 50 i s'incrementen els perfils dirigits al foment de l'autonomia personal, com els terapeutes ocupacionals.

En els centres de dia, hi haurà un màxim de 50 places. Les ràtios d'atenció directa s'incrementaran de 6 a 16 professionals. Pel que fa als auxiliars d'infermeria, passaran de 4 a 15, i s'introduirà la figura de l'infermer o infermera.

El decret aplica un model centrat en la persona, una iniciativa que ja s’ha posat en marxa a les obres del pla convivint d'infraestructures socials o a la residència Lledó de Castelló. Al mateix temps, derogarà una quinzena de normatives, algunes de les quals no s'actualitzaven des de fa vint anys. Així, es reforçaran l'ajuda a domicili i els recursos d'atenció diürna, i s'atendrà els perfils de les noves persones usuàries, amb un major grau de dependència.

Així mateix, s'introdueixen millores en les condicions d'accessibilitat, amb entorns menys institucionalitzats i més semblants a una llar, i s'inclouen mesures com les habitacions amb preparació i acompanyament a la mort, per a garantir que aquesta es produïsca en situacions dignes i facilitant l'hospitalització domiciliària.

El Consell assumirà els increments de ràtios en el concert social, les gestions integrals i les prestacions vinculades al servei, i l'aplicació del decret es farà amb el màxim respecte als centres que ja existeixen, que no hauran d'efectuar canvis llevat que aborden una reforma substancial. L'adaptació de les instal·lacions i dels equipaments serà progressiva i quan varien els perfils professionals es respectaran les plantilles actuals.

També et pot interessar

stats