Identificada una nova espècie de dinosaure a Castelló

El primer espinosaure descrit a la península Ibèrica s'ha localitzat a Vallibona, als Ports.

VÍDEO | Identificada una nova espècie de dinosaure a Castelló

L'han denominat Vallibonavenatrix cani i és una nova espècie de dinosaure. La troballa s'ha fet a la localitat de Vallibona, a la comarca dels Ports. El dinosaure pertany als espinosaures, i seria el primer d'aquest grup descrit a la península Ibèrica. Així ho ha arreplegat la revista especialitzada Cretaceous Research, un descobriment fet per l'Instituto dom Luiz da Faculdade de Ciência de la Universidade de Lisboa, el Grup de Biologia Evolutiva de la UNED i la Universitat Autònoma de Madrid.

L'únic fòssil conegut de V. cani està format per part d'un esquelet d'un dinosaure de port mitjà (entre 8 i 9 metres) que inclou vèrtebres dorsals, sacres i caudals i elements de la cintura pèlvica. Els fòssils que han permés la identificació van ser recollits a principis de la dècada de 1990 per Juan Cano Forner, un afeccionat a la paleontologia de Sant Mateu, a Castelló, i formen part de la seua col·lecció museogràfica, reconeguda per la Generalitat des de 1994. 

Els espinosaures es caracteritzen per la peculiar forma dels seus cranis i dents, que presenten certes semblances amb la dels cocodrils. Aquests carnívors són també molt reconeixibles pel desenvolupament d'espines neurals altes a algunes de les seues vèrtebres. El treball s'emmarca en la línia d'investigació per a la reconstrucció de les faunes que van habitar els ecosistemes del Cretàcic inferior de la formació Morella, a l'actual comarca dels Ports, integrada geològicament a la Conca del Maestrat. 

També et pot interessar

stats