La IA aterra en la medicina reproductiva per a millorar la fertilitat

Aquest diumenge se celebra el Dia Mundial de la Fertilitat en un context en què les xifres de natalitat baixen

Dia Mundial de la Fertilitat / À Punt NTC

Les xifres de natalitat cauen en tot l’Estat i la fertilitat està en clar risc. Una de cada sis persones és infèrtil i aquesta situació ha esdevingut un problema social que necessita respostes. Així ho adverteixen els experts en la matèria que, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Fertilitat, apunten cap a la intel·ligència artificial (IA) per a millorar el procés de fertilitat entre els pacients. 

Aquesta disciplina ha arribat també a la medicina reproductiva i obri un ampli ventall de possibilitats per a millorar els resultats i reduir els terminis. A l'Institut Bernabeu d'Alacant acaben de crear la primera unitat internacional d'IA i ja presenten els primers resultats.

La IA permet recopilar i analitzar més quantitat de dades, així, l'elecció de l'òvul i l'embrió és molt més eficaç que la que fa a simple vista l'ull humà. D’aquesta manera es redueixen els terminis a l'hora de desenvolupar el procés i, per tant, es minimitza l'impacte psicològic en la pacient, especialment en els casos en què s’allarga el procés o fins i tot quan s’ha de suspendre. 

Segons Jordi Suñol, ginecòleg de l’Institut Bernabeu, els embarassos "es poden obtindre en un període de temps més curt, amb menys dificultat". Els algoritmes optimitzen la tasca d'experts i expertes i, en menys temps, determinen el millor espermatozoide de tots o l'embrió amb més possibilitats de prosperar.

El director mèdic del centre, Rafael Bernabeu, explica que la IA aporta "sobretot, personalització per a afinar el pronòstic". Però també intervé en les etapes prèvies, quan cal fer un diagnòstic i recomanar un tractament.

La medicina reproductiva ha fet grans avanços en poc de temps, però la IA garanteix una evolució a més llarg termini i permet "trencar el sostre de vidre, al qual havíem arribat", defensa Andre Bernabeu, codirectora mèdica.

Un 17% de les parelles que volen tindre fills tenen problemes de fertilitat

Un 17% de les parelles de l’estat espanyol que volen tindre fills tenen problemes de fertilitat, segons la directora mèdica de Fertilab a Barcelona, Federica Moffa, que atribueix aquests problemes, en part, a l'augment de l'edat de maternitat.

"Cada vegada es donen més casos d'infertilitat en les parelles, per la qual cosa una tasca de prevenció i d'educació reproductiva en els més joves és fonamental per a impediments futurs", ha assenyalat la ginecòloga.

Moffa ha destacat la necessitat de conscienciar sobre l'edat de quedar-se embarassada, una de les raons principals en els casos d'infertilitat "perquè el pic de fertilitat es troba entre els 20 i 30 anys i a partir dels 30 comença a disminuir, mentre que l'edat mitjana del primer part hui dia sobrepassa els 32 anys, fet que pot reduir les probabilitats d'aconseguir un embaràs".

Ha admés, no obstant això, que "no tot té a veure amb l'edat, perquè els casos d'infertilitat venen en un 30% donats per causes femenines, com una baixa reserva ovàrica o malformacions uterines, en un altre 30% per característiques masculines, com una baixa qualitat del semen, que és cada vegada més freqüent entre els homes, i la resta per altres causes".

També et pot interessar

stats