Huit de cada deu espanyols estan disposats a participar en assajos clínics oncològics

Des del GEICAM asseguren que gràcies als assajos han reduït la taxa de mortalitat en càncer de mama.

Prova de detecció de càncer de mama
Prova de detecció de càncer de mama / Europa Press

Huit de cada deu espanyols estarien disposats a participar en un assaig clínic si el seu oncòleg els ho recomanara. Així ho constata una enquesta promoguda pel Grup Espanyol de Recerca en Càncer de Mama (GEICAM), amb motiu del Dia Mundial d’aquesta malaltia, que se celebra el 19 d'octubre.

Es tracta d'un sondeig a 452 persones de sis comunitats autònomes: Madrid, País Basc, Galícia, Andalusia, Comunitat Valenciana i Catalunya. L’enquesta mostra que al 6% li fa por enfrontar-se a un assaig clínic, mentre que un 13% li ho consultaria a altres pacients abans de decidir-se.

Aquesta enquesta coincideix amb la campanya #AyúdameaInvestigar que GEICAM, en col·laboració amb la Federació Espanyola de Càncer de Mama (FECMA), ha llançat per a fomentar la participació de les dones amb càncer de mama en assajos clínics i sol·licitar el suport d'institucions públiques i privades.

"Gràcies als assajos clínics hem aconseguit reduir la taxa de mortalitat en càncer de mama, una cosa que té una repercussió positiva no solament en les pacients, sinó en les seues famílies i en la societat", ha assenyalat el president de GEICAM, Miguel Martín.

Una altra de les conclusions de l'estudi, amb una mostra de dones i homes a parts iguals i amb una mitjana d'edat de 45 anys, reflecteix que el 40% considera, erròniament, que totes les pacients amb càncer de mama acaben superant la malaltia, mentre que un 78% creu que ho fan aquelles amb un diagnòstic precoç.

No obstant això, encara un 30% de les pacients diagnosticades en una fase primerenca pateix una recaiguda, ha apuntat el doctor Martín, cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid, una raó més per a motivar les dones per a aliar-se amb la ciència.

"Hui, les dones ja no es consideren conills d'Índies. Ja saben que els fàrmacs estan desenvolupats, que els coneixem bé i que serviran per a millorar el tractament estàndard", ha explicat l’oncòloga Ana Lluch, cap del Servei d'Oncologia i Hematologia de l'Hospital Clínic de València.

També et pot interessar

stats