Els hospitals de Gandia i Requena, sense pacients Covid

El subdirector mèdic del Francesc de Borja recorda els pitjors moments de la pandèmia: "Tenia 17 pacients pendents d'ingressar i cap lloc on col·locar-los."

El subdirector mèdic de l'Hospital Francesc de Borja de Gandia, Tomás Fuster
El subdirector mèdic de l'Hospital Francesc de Borja de Gandia, Tomás Fuster / À Punt NTC

El control de la pandèmia a la Comunitat Valenciana està donant les primeres bones notícies: les unitats de cures intensives (UCI) de l'Hospital Francesc de Borja de Gandia i de l'Hospital de Requena sense pacients Covid. En el cas del centre de la Safor per primera vegada des que va començar la pandèmia.

Les notícies del matí ha entrevistat Tomás Fuster, el subdirector mèdic del Francesc de Borja, que ha descrit la situació com "un moment d'alegria immensa" i "una fita de la societat". "S'ha treballat de valent durant molts mesos, però al final, entre tots ho estem aconseguint".

"Tenia 17 pacients pendents d'ingrés i cap lloc on col·locar-los"

L'alliberament de l'UCI de l'hospital de Gandia contrasta amb la situació crítica que va patir el centre sanitari en les primeres setmanes de gener. Fuster ha recordat que l'hospital va haver d'habilitar 42 llits per a crítics, la meitat d'ells de Covid-19, quan partien d'una capacitat de tretze boxs en UCI, amb la pressió afegida de més de 90 ingressos en planta. "Haguérem d'actualitzar tots els plans de contingència una vegada i una altra per a multiplicar els llits", recorda.

El subdirector mèdic té gravada a foc una data en el calendari: el 17 de febrer. "No se m'oblidarà mai. Quan vaig arribar a l'hospital de bon matí tenia 17 malalts pendents d'ingrés i cap lloc on col·locar-los. L'hospital tenia les habitacions saturades tot i haver doblat els llits", rememora Tomás Fuster, que explica que el centre, que només té sis anys, s'havia dissenyat per a oferir habitacions individuals i mai havia hagut de doblar la seua capacitat.

L'Hospital de Requena també celebra l'alliberament de l'UCI de malalts de Covid-19. Tanmateix la situació és diferent de la de Gandia. L'àrea de salut està en risc mitjà, després de diversos brots en les últimes setmanes, que han elevat la incidència, només a Requena, a 113 casos per cada cent mil habitants en els últims catorze dies.

També et pot interessar

stats