Horizoner, una nova app per a previndre i detectar incendis forestals

L’aplicació, que ha desenvolupt la UPV, permet identificar ràpidament les coordenades del foc.

Horizoner, una nova app per a previndre i detectar incendis forestals
Horizoner, una nova app per a previndre i detectar incendis forestals

Investigadors de la Universitat Politènica de València (UPV) han desenvolupat una nova aplicació anomenada Horizoner per a ajudar en la prevenció i detecció d’incendis forestals.

L’aplicació, en fase beta (fase en què s’eliminen errors activament), calcula i reprodueix de forma gràfica el relleu corresponent a una ubicació, una altitud i una orientació determinades, normalment les del observador. D’aquesta manera, l’aplicació simula el paisatge que l’usuari observa, que pot superposar-se a una fotografia captada en el mateix moment amb l’objectiu d’ajudar en la identificació del lloc, segons han explicat fonts de la UPV. Sobre aquesta representació gràfica, l’usuari assenyala el que sospita que és el punt d’inici d’un incendi i l’aplicació retorna les coordenades i la localització en un mapa topogràfic.

“Si la utilitzara el personal de vigilància permetria una ràpida i exacta determinació de les coordenades d’un focus d’incendi detectat uns segons abans pels vigilants", explica José Vicente Busquets, director del projecte i investigador de l’Institut Itaca de la UPV.

L’eina també permet enviar de manera automàtica la imatge captada i les coordenades a una adreça de correu electrònic prèviament configurat. Una funcionalitat molt valuosa per als serveis d’emergències i d’extinció d’incendis.

A més de servir per als equips professionals, l’aplicació està pensada perquè la puga utilitzar qualsevol persona que es trobe a la muntanya, com ara excursionistes o agricultors, i es convertirien així en vigilants potencials.

L’eina digital també té un ús recreatiu ja que permet identificar les muntanyes o els pobles que l’usuari contempla en el moment.

També et pot interessar

stats