Hordes infeccioses i hospitals en flames: així són els malsons pandèmics més recurrents

Psicòlegs valencians ofereixen eines per a entendre'ls i contribuir a una bona higiene del son.

Hordes infeccioses i hospitals en flames: així són els malsons pandèmics més recurrents
Hordes infeccioses i hospitals en flames: així són els malsons pandèmics més recurrents

Mentre les xifres de contagis pujaven descontroladament i les mesures restrictives es multiplicaven, el virus ha trobat la manera de colar-se també en un dels nostres racons més íntims: el que ocupen els somnis.

El confinament i la pressió psicològica derivada de la crisi sanitària ha afectat de manera molt important l'equilibri mental de moltes persones, i l'ansietat o la depressió han sigut algunes de les conseqüències més freqüents. Mesos després del primer confinament especialistes en psicologia assenyalen un altre "efecte col·lateral" estan experimentant de manera creixent: patrons de malsons vinculats a la pandèmia.

Hordes de gent que s'acosta de forma descontrolada, t'envolta i "tus" per a contagiar-te el coronavirus o l'impuls irrefrenable de vestir-te de negre i anar a cremar la documentació i els llits de l'hospital on treballes, són dos exemples dels malsons recurrents. Els psicòlegs valencians Enric Valls, Nika Vázquez Seguí i Gracia Vinagre expliquen aquesta tendència que s'està produint en el territori oníric, allà on els pensaments no estan sotmesos a la lògica i la racionalitat.

Valls conta l'experiència de dos dels seus pacients. El primer somia de manera repetitiva que comença a veure gent, cares familiars però que no aconsegueix identificar. Se li acosten, l'envolten i li tussen volent-lo contagiar. Ell intenta saltar per damunt de la massa humana, però no pot, i l'envaeix una sensació d'ofec, d'enterrar-se sota la mar, com una apocalipsi, i es contagiava i s'anava esfumant.

Un altre cas és el de Patricia, una infermera de 39 anys amb 3 fills, que explica que en el seu somni es vist de negre per complet, agafa el cotxe i posa rumb al treball "amb la intenció de calar foc a tot, cremar tot, totes les lliteres, la paperassa de les consultes, durant diverses hores"

Altres malsons freqüents són, segons Vázquez Seguí, eixir al carrer sense mascareta, no poder respirar, sentir que et quedes sol o aïllat, i, el més habitual: la pèrdua del treball.

Per a comprendre i previndre aquests malsons i somnis desagradables els tres experts aconsellen no estar "hiperconnectats" amb l'actualitat de la pandèmia, especialment en les hores de la vesprada i la nit.

També recomanen llegir o fer alguna activitat diferent abans d'anar a dormir i no mirar pantalles i, en despertar-nos, anotar els somnis per a tractar de descobrir l'origen de la preocupació, així com compartir-los amb les persones més pròximes, perquè en verbalitzar-lo i fer partícips uns altres, asseguren els experts i expertes, que alleugerem la pressió i l'estrés.

També et pot interessar

stats