Homenatge a les republicanes represaliades i a les dones preses per lleis discriminatòries

A l'antiga presó provincial de València s'ha instal·lat una placa que recorda les dones que hi estigueren.

VÍDEO | Homenatge a les republicanes represaliades i a les dones preses per lleis discriminatòries

A la façana de l'antiga presó provincial de València es pot veure des d'aquest dimecres una placa commemorativa instal·lada per l'Ajuntament de la ciutat en la qual es pot llegir: "No oblidem les republicanes represaliades, les lluitadores contra la dictadura ni totes les dones preses per lleis discriminatòries".

El consistori ha decidit fer aquest homenatge a les dones que habitaren les cel·les d'aquesta presó a instàncies d'un grup d'exrecluses. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha agraït el treball que han fet durant molt de temps per a dur endavant aquesta "iniciativa de reconeixement i homenatge a les dones víctimes de la repressió franquista", una causa que ha considerat "justa i molt necessària".

Ribó també ha demanat a la societat que no oblide la història "per a no repetir els errors del passat, ni en el present, ni en el futur".

L'antiga presó de dones va ser construïda en 1925 i per ella passaren centenars de dones, algunes d'elles amb els seus fills i filles, que eren tant preses polítiques republicanes com víctimes de lleis repressives i discriminatòries de l'època, com les que castigaven l'adulteri, l'abandó de la llar i la prostitució.

En l'acte també han participat la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, i la representant de les dones promotores de la iniciativa, Judith García, segons fonts municipals.

També et pot interessar

stats