Homenatge a les científiques valencianes Carmen Benedito i Elvira Costell

El Consell Superior d’Investigacions Científiques ret homenatge a les pioneres que passaren per aquesta institució.

La presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, durant l’acte en la seu de Madrid
La presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, durant l’acte en la seu de Madrid / CSIC

El factor generacional ja no explica la segregació que pateixen les dones en el camp de la ciència. Fa més de cent anys que les dones començaren a ocupar les universitats de tot el món i, hui en dia, el percentatge de càrrecs que ostenten continua oscil·lant entre el 30% i el 40%. Les accions per a pal·liar aquesta carència mai són poques, i aquest dimecres el focus s’ha dirigit a Madrid, on el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ret homenatge a científiques pioneres que passaren per aquesta institució, entre les quals destaquen les valencianes Carmen Benedito i Elvira Costell.

“Quantes científiques coneixes?” Quan fem aquesta pregunta, moltes persones es queden en blanc després de recordar la descobridora del poloni, Marie Curie. De fet, a Espanya, la proporció de dones en el conjunt del personal investigador (39%) no ha canviat des del 2009. L’equilibri de gènere ha millorat lleugerament en els sectors de l’administració pública (amb 48% de dones investigadores) i universitats (43%), però continua sent molt baix entre el personal del sector empresarial (31%), segons mostra l’últim informe del Ministeri de Ciència ‘Científiques en xifres’.

La infrarepresentació en la carrera investigadora continua sent destacada en els treballs de direcció, mentre que les xifres s’estabilitzen en categories de menor rang. Un escenari que, segons l’estudi, indica una clara “segregació vertical de gènere”, coneguda comunament com a sostre de vidre. Les universitats públiques espanyoles continuen tenint només un 21% de professores.

La ciència amb nom i cognoms

Tarsy Carballas, experta en la recuperació de terrenys en zones afectades per incendis. Josefina Castellví, primera directora de la Base Antàrtica Espanyola Juan Carles I, a l’illa Livingston. María Ángeles Durán, primera dona que va obtindre a Espanya una càtedra de Sociologia. La llista s’allarga moltes pàgines, i entre els noms de dones que han canviat la ciència destaquem dues dones valencianes que deixaren empremta en l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments.

Elvira Costell va ser pionera en la investigació de la qualitat sensorial dels aliments. “Actualment, quan tenim les necessitats nutritives bàsiques cobertes, mengem principalment el que ens agrada, és a dir, als països desenvolupats, la principal qualitat dels aliments és el valor sensorial que tenen”, explicava l’experta en la seua tesi doctoral. Els estudis de Carmen Benedito sobre la qualitat de l’arròs, el blat i el pa, en canvi, van contribuir a millorar els sectors productius de l’economia valenciana.

També et pot interessar

stats