Saps quina és la història darrere del Nou d'Octubre?

El periodista Mathies Muñoz viatja fins al 1238 per a cobrir el setge de la taifa musulmana de Balansiya per part de les tropes de Jaume I

Mathies Muñoz viatja al 1238 per explicar-nos la història de la conquista de València / À Punt

La immensa majoria dels valencians i les valencianes sabem que el Nou d’Octubre se celebra l’entrada de Jaume I a València, però, coneixem com va arribar a produir-se la conquista de la ciutat?

El 1238, les tropes de Jaume I havien arribat a les portes de Balansiya, la València musulmana, després de guanyar la batalla del Puig. Es preparaven així per a assetjar la taifa de Balansiya, un dels regnes musulmans més grans després de la caiguda del califat de Còrdova.

Zayyan ibn Mardanix, emir de Balansiya i l'amo i senyor de la ciutat, va demanar ajuda a Tunísia, que envià dotze embarcacions amb queviures per a suportar el setge. Els vaixells esperaren al grau el senyal per a desembarcar, i Zayyan ordenà encendre fogueres. Però Jaume I, que va veure la maniobra, ordenà a les seues tropes que es col·locaren davant del foc per a tapar els senyals de socors. Els tunisians no van vore massa clar l'assumpte i van tornar cap arrere.

Amb el pas del temps Balansiya comença a agonitzar. El setge dura ja cinc mesos i està causant estralls en la moral ciutadana. Als extramurs, les tropes de Jaume I no donen respir: cremen collites, destrossen torres defensives i ataquen la muralla. Uns atacs que, a voltes, obtenen resposta des de dins de la ciutat. Però tot apunta que la rendició de Balansiya està molt a prop. 

Finalment, a les negociacions per a la rendició, a Russafa, acudeix el mateix rei, el nebot de l’emir i també ho fa Na Violant d’Hongria, esposa de Jaume I, un fet insòlit per a l'època. Al verger russafí es pacta la rendició i finalment el 28 de setembre se signen les capitulacions: els musulmans tenen vint dies per a abandonar la ciutat.

Però Zayyan no esgota el termini: el 8 d’octubre, deu dies després de la rendició, l’emir i 50.000 musulmans valencians s’acomiaden de sa casa en direcció, de moment, a Cullera. Els cristians hissen el penó de la conquesta a la torre de Bab Ibn-Sakhar, una de les entrades a la ciutat emmurallada.

És un moment històric, Balansiya es rendeix a Jaume I i el rei entra triomfalment el 9 d'octubre a la ciutat amb el seguici.

També et pot interessar

stats