Hisenda ratificarà en qüestió de dies l’acord per a l’equiparació salarial dels bombers forestals

El col·lectiu trasllada les seues reivindicacions al Congrés i amenaça de fer una vaga de fam si no es fan efectives.

Els dos bombers han arribat aquest dimarts al Congrés dels Diputats
Els dos bombers han arribat aquest dimarts al Congrés dels Diputats

El Grup Parlamentari Socialista al Congrés ha confirmat que el conflicte generat per l’exigència de l’equiparació salarial dels bombers forestals valencians es podria resoldre ‘‘en qüestió de dies’’. Segons ha indicat el diputat del PSOE, Antonio Quintana, el Ministeri d’Hisenda signarà ‘‘tan prompte com siga possible’’ l’acord que autoritza el cobrament de l’augment salarial que van pactar els representants sindicals del col·lectiu amb l’empresa Tragsa i la Generalitat. 

Onze dies després de començar una vaga indefinida motivada pel silenci administratiu de l’Estat davant l’acord salarial dels bombers forestals, Joan Cubedo i Jesús Pitarch, els dos efectius que van partir de la plaça de l’Ajuntament de València en bicicleta per a dur les reivindicacions laborals del col·lectiu a Madrid ja han arribat al Congrés. 

Després de recórrer més de 380 quilòmetres, els ha rebut a les portes del Parlament el diputat de Podem Alberto Rodríguez. La formació morada havia sol·licitat tota la informació relacionada amb les exigències del col·lectiu per tal d’adreçar una pregunta al Govern d’Espanya sobre aquesta qüestió. 

A més de fer el lliurament a Podem, els bombers valencians han entregat en mà les seues reivindicacions a la resta de les formacions polítiques. Han advertit que, si no prosperen les demandes, faran una vaga de fam per tal de solucionar ‘‘abans’’ el problema amb els sous del col·lectiu. Amb tot, es tracta d’una mesura límit a la qual prefereixen no arribar. 

Exigeixen la millora salarial pactada entre el Consell de la Generalitat i Tragsa que el Ministeri d’Hisenda encara no ha fet efectiva. Denuncien que des de l’1 de gener assumeixen més funcions i els correspon un increment salarial del 30% que encara no han percebut. ‘‘Som bombers forestals segons la Generalitat, però no tenim reconeguda ni la perillositat, ni la penositat. Estem inhalant fum i jugant-nos la vida, és inversemblant’’, lamenta Pablo Jaraz, de la CGT.

Units Podem exigeix el compliment dels compromisos

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha reclamat al Govern d'Espanya a través del seu compte de Twitter que "complisca els compromisos signats" amb els bombers forestals, que "es deixen la vida protegint les muntanyes". En la mateixa línia, la diputada valenciana Àngela Ballester ha recordat a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que els compromisos "han de complir-se" i i que no es tracta de fer-se només "la foto" amb els bombers forestals quan es produeix un incendi.  

D'altra banda, l'empresa Tragsa ha assegurat que treballa "en col·laboració permanent" amb els ministeris d'Hisenda i d'Agricultura per a buscar una solució que permeta atendre la "reclamació econòmica" del col·lectiu, que encara continua la vaga indefinida.

També et pot interessar

stats