La Universitat de Vigo serà la primera en facilitar productes d’higiene íntima debades

Espanya és un dels països on la també anomenada taxa rosa existeix de manera més acusada i els productes d'higiene íntima femenina estan gravats amb el 10%.

Tampons
Tampons
À Punt NTC
09 de març 2021 - 10:40

La Universitat de Vigo s’ha convertit en la primera institució acadèmica d’educació superior en què les dones podran accedir de forma gratuïta a compreses, tampons i altres productes d’higiene íntima, segons publica La voz de Galicia.  Aquesta mesura entra en vigor aquest dijous i a partir d'aquest moment alumnes, professores, investigadores i personal de l'administració i serveis podran demanar el que necessiten.

Espanya és, juntament amb Itàlia, un dels països on l'anomenada taxa rosa existeix de manera més acusada i fa que els productes d'higiene íntima femenina estiguen gravats amb el 10% i no amb el 4% d'IVA com en el cas d'altres elements considerats de primera necessitat. Les Canàries són l'única autonomia on no hi ha gravamen des de 2018. El govern de coalició integrat per PSOE i Unides Podem, s'ha compromés en diverses ocasions aquesta legislatura a canviar la tipificació d'aquests productes al 4%. Ja ho feren en 2018, però la iniciativa va quedar en suspens en parar-se l'aprovació dels últims pressupostos. 

Aquest és un tema que està damunt la taula des de fa temps però que avança lentament. Així, per exemple, El Parlament escocés va donar llum verda el passat mes de novembre al projecte de llei que estableix la gratuïtat dels productes d'higiene menstrual en considerar-los de primera necessitat. És convertia així en el primer estat del món que fa un pas d'aquest tipus contra la pobresa menstrual, ja que la mesura permet que béns com ara tampons, compreses o tovalletes sanitàries estiguen disponibles de forma gratuïta en edificis públics com ara centres comunitaris, clubs juvenils i farmàcies.

També et pot interessar

stats