Els hexàgons de ganxet de les dones dels Serrans porten el seu missatge d’igualtat als pobles de la comarca

L’Associació Filant Vides inaugura aquest diumenge la ruta artística Sororitat Serrania.

Hexàgons de ganxet a Toixa, dins la ruta Sororitat Serrania
Hexàgons de ganxet a Toixa, dins la ruta Sororitat Serrania / @Francis65117570 (Twitter)

El passat 8 de març, Dia de les Dones, les façanes de nombrosos edificis institucionals de la ciutat de València es van omplir amb acolorits hexàgons teixits amb llana i fets amb ganxet. Els havien confeccionat unes 650 dones de 18 pobles de la comarca dels Serrans, agrupades en l’Associació Filant Vides, i amb estos volien alçar la veu i reivindicar el paper de la dona rural.

L’obra col·lectiva Sororitat Serrania era la seua manera de retre homenatge a totes les dones que les havien precedit, mares i iaies que no van tindre ni la meitat d’oportunitats que elles, i alhora, posar sobre la taula la discriminació i les dificultats que les dones que viuen en entorns rurals, a pobles xicotets de l’interior, continuen patint.

Ara, cinc mesos després, aquestes obres d’art tèxtil fan el camí de retorn als municipis on van ser creades i durant tot el mes d’agost ompliran de vida els seus carrers, projectant novament aquest missatge de sororitat i visibilitat de la dona rural.

Amb aquesta iniciativa, Filant Vides vol que el públic que no va poder disfrutar de la mostra a València puga fer-ho ara i, al mateix temps, posar al servei de la comarca “un projecte artístic liderat per dones, com a ferramenta per a generar turisme i riquesa local”.

Ruta Artística Sororitat Serrania

Els pobles de les les Alcubles, Alpont, Andilla, Ares dels Oms, Benaixeve, Bugarra, Calles, Xelva, Xulilla, Xestalgar, Figueroles de Domenyo, la Iessa, la Llosa del Bisbe, Pedralba, Sot de Xera, Toixa, Titaigües i el Villar. estaran fins al 30 d’agost units per aquesta ruta artística que porta per títol el mateix nom del projecte: Sororitat Serrania.

A cada municipi s’intervindran dues façanes i es col·locarà una escultura vertical rèplica de la peça Valentia, ciutat de les valentes que es va convertir el passat 8-M en estendard de les persones que travessaven les Torres de Serrans, símbol de l’entrada a València de les dones rurals i reivindicació del seu paper en la societat.

En cadascun dels 18 pobles, els i les visitants podran recollir un passaport que els servirà de guia per a totes les instal·lacions artístiques de la comarca. Podran segellar-lo en cada municipi i si el completen, se’ls recompensarà amb una samarreta amb el lema #Yohilovidas.

La ruta s’ha inaugurat aquest diumenge, però donada la situació sanitària s'ha prescindit d’un acte multitudinari. Només la cançó “Hilando Vidas”, del grup Lady Luz Music ha sonat simultàniament des dels altaveus dels 18 pobles, perquè se sentiren units en la distància.

Abans d’això, el grafiter tèxtil Uday 73 ha intervingut la peça icona de la ruta i ha escrit amb fil el lema “Sororitat Serrania”, sobre un cub en 3D de dos metres d’altura. La peça ha quedat instal·lada als Molins de les Alcubles, un emplaçament des d’on es pot contemplar la serra Calderona.

També et pot interessar

stats