Herme Vanaclocha: “Si continuem amb el mal ús dels antibiòtics un dia aquestes malalties provocaran més morts que el càncer"

La subdirectora general d’Epidemiologia alerta dels perills de la moda de no vacunar els xiquets i xiquetes.

Herme Vanaclocha en 'À Punt Notícies matí'
Herme Vanaclocha en 'À Punt Notícies matí'

La resistència als antibiòtics és un dels principals problemes de salut als que s’enfronta el món occidental. Així ho assenyalat en À Punt Notícies matí la subdirectora general d’Epidemiologia de la Generalitat. “Si continuem amb el mal ús dels antibiòtics arribarà un dia en què aquestes malalties provocaran més morts que el càncer”, ha alertat, per la qual cosa ha assenyalat que cal emprar aquests medicaments només en cas necessari i seguint les pautes marcades pels professionals mèdics.

Així mateix, Vanaclocha ha advertit com és d'important que els grups de risc es vacunen contra la grip, és a dir, les persones majors de 65 anys, les que tenen malalties cròniques o els xiquets i xiquetes. “La grip és una malaltia molt greu, et pots morir per causa d'això. La millor prevenció és vacunar-se”, ha assegurat. En aquest sentit, malgrat que la subdirectora general d’Epidemiologia ha indicat que a poc a poc augmenta la consciència sobre aquest tema, comenta que encara la grip es percep com una malaltia “sense importància”.

Sobre la moda cada vegada més estesa a països com ara els Estats Units de pares i mares que decideixen no vacunar els seus fills i filles, Vanaclocha ha sigut rotunda: “És sorprenent i incomprensible per al personal mèdic. La vacuna és el millor medicament que ha existit mai”, ha assegurat l’experta. I ha advertit de l’augment de malalties en adults com ara la pallola o la rubèola, segons ella, perquè a altres països no hi ha un calendari de vacunes com el que hi ha a Espanya.

Les noves malalties que arriben amb el canvi climàtic

Els canvis bruscos de les temperatures i de tendències en l’oratge com a conseqüència del canvi climàtic també estan tenint el seu impacte en l’aparició a Europa de malalties que semblaven erradicades en aquesta part del món. Un exemple és la malària o els casos del virus del Zika, patologies transmeses per varietats de mosquit que han arribat a occident amb el calfament global. Són nous reptes per als quals el sistema sanitari, segon Herme Vanaclocha, ha d’estar preparat.

També et pot interessar

stats