Si has sigut pare hui, tindràs una setmana més de permís de paternitat

S'amplia a cinc setmanes el permís laboral per als pares de fills nascuts a partir del 5 de juliol.

Si has sigut pare hui, tindràs una setmana més de permís de paternitat
Si has sigut pare hui, tindràs una setmana més de permís de paternitat

Els pares que hagen tingut un fill des d'aquest dijous 5 de juliol, gaudiran de cinc setmanes de permís de paternitat, una més de les que es concedien fins ara a Espanya. I si, a més, són funcionaris públics, no tindran l'obligació de consumir el permís al mateix temps que la mare; això permetrà que puguen donar continuïtat a l'atenció dels nadons una vegada expirada la baixa maternal, que és de 16 setmanes. En conseqüència, en aquest últim cas els pares podran ampliar fins a 21 setmanes consecutives l'assistència al menor.

Aquestes mesures però, no beneficiaran els progenitors de fills nascuts abans d'aquesta data, que és el límit per a l'ampliació del dret.

L'extensió del permís de paternitat ha entrat en vigor arran de la publicació, ahir, dels pressupostos generals de l'Estat en el Butlletí Oficial de l'Estat. Els comptes del 2018 inclouen un augment del 4,5 % en la partida vinculada al cessament temporal de l'ocupació per naixement d'un fill -que enguany puja als 2.559 milions- per tal de donar cobertura econòmica a la mesura, el cost de la qual s'estima en uns 300 milions d'euros.

El canvi és conseqüència de l'acord entre el PP i Ciutadans per a la investidura de Mariano Rajoy el 2017. En aquell moment, les formacions van pactar una extensió inicial del permís a les quatre setmanes, i també l'ampliació progressiva a raó d'una setmana més cada any.

Una esmena posterior d'Units Podem i el PP atorgaren l'avantatge addicional abans esmentat als funcionaris públics oferint-los la possibiliat de fer consecutius els permisos de paternitat i maternitat. Només l'1,5 % de les mares transfereix temps del permís als pares.

La mesura coincideix en el temps amb la tramitació al Congrés dels Diputats d'una proposició de llei, també d'Units Podem, per a igualar i fer intransferibles els permisos de maternitat i paternitat. La iniciativa va ser acceptada per unanimitat a la cambra el passat 26 de juny.

La Plataforma per als Permisos Iguals i Intransferibles de Naixement i Adopció (PPiiNA) és l'associació que ha impulsat i proposat aquests canvis a les formacions polítiques en el marc d'un objectiu més ambiciós: aconseguir que mares i pares puguen dedicar el mateix temps a cuidar dels fills, almenys durant el primer any. Segons dades de la plataforma, ara mateix només l'1,5 % de les mares exerceix el dret que permet transferir alguna de les setmanes del seu permís als pares, els quals, en el 98 % del casos sí que gaudeixen del seu permís al complet.

També et pot interessar

stats