La Guàrdia Civil investigarà les ajudes atorgades a Francis Puig

Volen determinar si hi ha hagut frau en subvencions per al foment del valencià.

Francis Puig, germà del president de la Generalitat, en una imatge d'arxiu
Francis Puig, germà del president de la Generalitat, en una imatge d'arxiu

Un jutjat de València ha autoritzat la Guàrdia Civil a investigar les ajudes rebudes per l'empresari i germà del president de la Generalitat, Francis Puig, per part dels governs valencià, català i aragonés. Concretament, es vol determinar si hi ha hagut un presumpte frau en les subvencions que va rebre per al foment del valencià.

Així, el jutge ha acordat que es remeta a la Guàrdia Civil tota la documentació recaptada per a comprovar si les despeses subvencionables declarades coincideixen amb els expedients aprovats. Es refereix als expedients administratius de les subvencions concedides per part de la Generalitat Valenciana a Mas Mut S.L. i Comunicacions dels Ports durant els anys 2015 a 2018, inclosos els plans de control i les mostres del material publicat per a aquestes societats.

A més, el ministeri públic també ha sol·licitat els documents de les subvencions atorgades per la Generalitat de Catalunya a les mateixes mercantils en el mateix període de temps; així com les de 2019 a aquestes i a Canal Maestrat S.L.; i les concedides pel govern d'Aragó a Mas Mut S.L.

La causa es va iniciar arran d'una querella interposada pel PP contra Francis Puig, i Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística. En total, va presentar fins a tres ampliacions de querella.

En la inicial s'al·ludia al fet que Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions van rebre ajudes al foment del valencià que sumarien més de 400.000 euros des de 2015, “sense cap mena de control”.

En la resta s'al·ludia a la participació del soci de Francis Puig, Enrique Juan Adell Bover, per utilitzar un entramat empresarial per a defraudar més d’1,2 milions d'euros, i per rebre subvencions de manera irregular de la Diputació de Barcelona.

El PP ha promés arribar fins al final de la causa

La portaveu adjunta del PP en les Corts, Eva Ortiz ha promés que el seu partit intentarà fer tot el possible per a arribar al final de l'assumpte i que treballarà perquè se sàpia què ha passat amb els diners que han anat a parar a Francis Puig.

Ortiz ha destacat que era una petició de la Fiscalia Anticorrupció i del PP perquè “la Guàrdia Civil puga entrar en les conselleries i totes les administracions on existira documentació sobre les subvencions atorgades a Francisco Puig, administrador de dues empreses de comunicació, Mes Mut i Comunicacions dels Ports”.

També et pot interessar