La Guàrdia Civil investiga un veí d'Onda per la tinença il·legal d'una mona africana protegida

Hauria simulat un delicte de robatori de l'animal per a evitar entregar-lo a les autoritats.

Un exemplar jove de mona de Gibraltar és confiscada pel Seprona
Un exemplar jove de mona de Gibraltar és confiscada pel Seprona

El Servei de Protecció de la Natura de Borriana investiga un veí d'Onda per dos presumptes delictes, un contra la flora i la fauna i l’altre per simular el robatori del primat. L'actuació del Seprona s'inicià després que els agents s'assabentaren de la possessió il·legal d'un primat africà protegit anomenat mona de Gibraltar (Macaca Sylvanus). El propietari no disposava dels papers obligatoris per a poder estar en possessió del primat protegit. El Conveni sobre Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES) empara aquesta espècie originària del nord d'Àfrica.

Concretament, la mona de Gibraltar és l'únic primat del món que viu al nord del desert del Sàhara, en països com el Marroc i Algèria. També hi ha una xicoteta població semisalvatge a Gibraltar. Prèviament a la confiscació de l’exemplar jove, de poc més d'1 any, el propietari, un home de 40 anys, n’havia simulat el robatori per tal de no entregar-lo a les autoritats. La legislació sanitària prohibeix la tinença, venda i intercanvi d'aquests animals per particulars, incloses les botigues d'animals.

6.000 mones de Gibraltar a tot el món

En l'actualitat, només hi ha 6.000 exemplars de mona de Gibraltar a tot el món, dels quals entre 4.000 i 5.000 habiten al Marroc. Aquest primat habita reductes forestals del Marroc i Algèria. Els grups ecologistes marroquins calculen que els caçadors furtius extrauen del seu hàbitat de l'Atles unes 300 cries cada any per a vendre-les en el mercat il·legal.

També et pot interessar

stats