La Guàrdia Civil deté nou persones acusades de planejar accions violentes a Catalunya

Dos dels detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs, i amb l'obligació de comparéixer davant l'Audiència Nacional quan se'ls cite.

Foto portada: Enric Fontcuberta (Efe)

La Guàrdia Civil ha posat en marxa aquest dilluns un operatiu a Catalunya, seguint ordes de l’Audiència Nacional, contra independentistes que presumptament planejaven accions violentes, segons han informat fonts policials. El Ministeri de l'Interior ha informat que s'han realitzat escorcolls on ha trobat precursors per a la confecció d'explosius. També s’ha confiscat documentació i material informàtic. 

L’operació s’ha iniciat vora les 5:00 hores i el dispositiu dels Serveis d’Informació de la Guàrdia Civil  s'ha saldat amb nou detinguts en deu escorcolls realitzats a Sabadell, Mollet del Vallés, Cerdanyola del Vallés i a Sant Vicenç de Torelló, on els agents situen "la base d'operacions" dels detinguts. L'operació estaria relacionada amb el casal anarquista que hi ha a la ciutat de Sabadell. 

Fonts jurídiques han confirmat que els nou detinguts estan relacionats amb els coneguts com a Comités de Defensa de la República (CDR) i que tenien capacitat per a cometre accions violentes. Estan acusats de projectar accions violentes davant del segon aniversari del referèndum.

La investigació judicial es va iniciar fa més d'un any per delicte de terrorisme. Els arrestats declararan en l'Audiència Nacional en els pròxims dies.

Dos dels nou detinguts, en llibertat amb càrrecs

Dos dels nou detinguts han quedat en llibertat després d'acollir-se al dret a no declarar. Segons fonts jurídiques, tenen l'obligació de comparéixer davant l'Audiència Nacional quan se'ls cite. A més, se'ls ha mantingut l'acusació de terrorisme.

Els altres set detinguts es dirigeixen a Madrid, on està previst que en les pròximes hores passen a la disposició del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló, que investiga el cas.

Un possible delicte de caràcter violent

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha assenyalat que als detinguts els imputen la comissió d'un possible delicte de caràcter violent. El titular de l'Interior ha assenyalat que són imputacions "similars" amb les detencions de membres CDR produïdes al juliol.

La investigació es troba sota secret de sumari i continua oberta en una operació coordinada pel jutjat central número 6 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional. Segons la Fiscalia, els detinguts anaven a dur a terme "projectes terroristes amb finalitats secessionistes" amb unes accions que podrien haver provocat "danys irreparables". Marlaska diu no descarta que hi haja més detinguts i escorcolls.

Els CDR demanen "plantar cara a la repressió" davant detencions "arbitràries"

Els Comités de Defensa de la República (CDR) han fet una crida a "plantar cara a la repressió contra el moviment independentista", després que la Guàrdia Civil haja detingut nou activistes que presumptament planejaven accions violentes i tenien material explosiu casolà.

"La maquinària de les forces repressores del regne d'Espanya ens posa en el punt de mira. Per molt que facen registres indiscriminats i detencions arbitràries, no detindran un poble convençut i combatiu", han advertit els CDR des del seu compte oficial en Twitter.  Els CDR han convocat per a aquest dilluns mobilitzacions de protesta a Sabadell per les detencions d'aquest matí.

De fet, unes 4.000 persones s'han concentrat a la plaça de Sant Roc de Sabadell (Barcelona) per a protestar contra aquest operatiu dela Guàrdia Civil. Membres del cos de l'institut armat i diversos efectius dels Mossos d'Esquadra han establit un perímetre de seguretat amb els manifestants.

Moment "especial" a Catalunya

D'altra banda, el ministre Fernando Grande-Marlaska ha admés que la pròxima sentència del Tribunal Suprem en el judici del procés als líders independentistes serà un moment "especial" a Catalunya, per la qual cosa el dispositiu de seguretat a la comunitat obeirà a l'avaluació policial que es realitze, en coordinació amb els Mossos. "Crec que la sentència a ningú se li pot escapar que serà un moment especial, pel que fa a les contestacions des de l'àmbit més radical", ha indicat el ministre de l'Interior. "Esperem que la prudència de tot el món minimitze les possibles conseqüències", ha afegit.

També et pot interessar

stats