La Guàrdia Civil desmantella una fàbrica il·legal de tabac a la Costera

Els agents han confiscat 54 tones de tabac i 15 milions de cigarrets d'imitació en una operació que deixa 14 detinguts

L'exterior de la nau de l'Alcúdia en què es produïen cigarretes de tabac de contraban
L'exterior de la nau de l'Alcúdia en què es produïen cigarrets de contraban / À Punt NTC
X. M. / F. T.
22 d'abril 2021 - 10:48

La Guàrdia Civil ha desmantellat una xarxa de producció de tabac de contraban a gran escala a la Costera, amb la intervenció d'una fàbrica il·legal a l'Alcúdia de Crespins, i d'una nau industrial a Novetlè, en què s'emmagatzemava la mercaderia.

La xarxa rebia la fulla de tabac en camions, l'assecava i picava a la nau de Novetlè, i la traslladava després a les instal·lacions de l'Alcúdia, on fabricava paquets de cigarrets falsos de cinc marques comercials. Els investigador estimen que l'estructura ha estat un any en funcionament.

La Unitat Central Operativa va executar l'operació a primers d'abril, amb efectius de reforçament enviats des de Madrid. Han decomissat 54 tones de fulles de tabac i 15 milions de cigarrets amb un valor estimat de set milions d'euros, segons ha avançat el diari Levante.

Els agents han detingut 14 persones, entre les quals hi ha el presumpte cap de l'organització, l'únic d'origen espanyol. Segons ha pogut saber À Punt es tracta d'un empresari de Xàtiva que tenia llogada a nom seu la nau de l'Alcúdia de Crespins. 

El jutjat 4 de Xàtiva, que s'ha fet càrrec de la investigació, ha enviat a presó tres dels implicats i n'ha deixat en llibertat provisional la resta. Els imputa delictes de contraban, amenaça contra la propietat industrial, organització criminal, blanqueig, contra la hisenda pública i contra la salut pública. Al líder també l'acusa d'explotar laboralment els seus subordinats, que mancaven de contracte de treball i malvivien en les mateixes naus on produïen les falsificacions.

L'advocat dels detinguts assegura que són víctimes d'una estafa

Els serveis informatius d'À Punt han contactat amb Fernando Rocamora, l'advocat que exerceix la defensa de dotze dels catorze acusats, què ens ha traslladat una versió diferent del relat de la Guàrdia Civil. Explica que els detinguts van vindre enganyats des dels seus països d'origen amb un contracte de treball fals, lliurat per una empresa de Grècia, i ignoraven que estaven cometent una il·legalitat. Nega que malvisqueren en les instal·lacions i que els explotaren. I assegura que s'ha atribuït erròniament responsabilitats en el lideratge de la trama a un dels seus representats, simplement perquè dormia en un espai diferent per problemes respiratoris. També exculpa l'empresari espanyol, de qui assegura que és un simple transportista.

És la segona operació de la Guàrdia Civil en un mes a València contra el contraban de tabac, una activitat il·legal de la qual el cos armat ha detectat un repunt des del començament de la pandèmia. A principi d'abril va requisar altres 4,2 tones de picadura de tabac il·legal en una operació conjunta amb l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de València. La intervenció persegueix la venda de tabac a través de serveis de missatgeria i es va saldar amb 648 denúncies per infracció administrativa als destinataris dels paquets.

El setembre de 2016 el cos armat va desmantellar dues factories il·legals de tabac a Bétera i Riba-roja similars a les que ara ha intervingut a la Costera. Llavors van ser 80 les tones de tabac confiscades i 13 les detencions.

La nau de Novetlé on s'emmagatzemava la mercaderia
La nau de Novetlé on s'emmagatzemava la mercaderia / À Punt NTC

També et pot interessar

stats