La Guàrdia Civil alerta que les màfies estan utilitzant motos d'aigua per fer arribar migrants a Espanya

Aquesta nova pràctica posa en risc les vides humanes perquè de vegades porten fins a tres persones en un sol vehicle i si veuen una patrullera a prop llancen els immigrants a la mar

Els deu migrants rescatats al port d'Alacant
Deu migrants rescatats al port d'Alacant, en arxiu

L'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) ha alertat aquest dilluns de la passada massiva d'immigrants per l'Estret de Gibraltar en motos d'aigua per part de les màfies de tràfic de persones. Aquestes pràctiques que no sols estan posant en un compromís les patrulleres de la Guàrdia Civil, sinó que suposen un risc per a centenars de vides humanes.

Luis Bueno, secretari d'organització d'AUGC, explica el procediment que estan seguint les màfies per a burlar el control policial: "Ixen en bandada de motos d'aigua des del Marroc i el radar dona un senyal erroni, perquè sembla que només és una embarcació, fins que s'obrin com una flor. En fer-ho de forma tan massiva, s'asseguren que no els agafaran. Com a molt, n'agafaran una".

La situació, de la qual la Guàrdia Civil està sent testimoni en els últims dies, és especialment greu per raons humanes, ja que, "si tot ix bé, els deixen a la costa, però si veuen una patrullera a prop, no se la juguen, i tiren els immigrants a la mar, a vegades a molts metres de terra, i sense que sàpien nadar. Tracten la vida humana com una simple mercaderia".

La imatge que AUGC ha denunciat, i que s'ha intensificat els últims dies, és alarmant, amb desenes de motos d'aigua arribant a costa al mateix temps i, de fet, "dissabte passat, se'n van comptabilitzar tretze", explica Luis Bueno.

"Les màfies es reinventen. Han vist que l'ús de les motos d'aigua és molt lucratiu perquè la taxa d'èxit és molt elevada", assenyala.

Amb aquesta nova pràctica, les màfies actuen com si es tractara de pasteres taxi i, d'aquesta manera, "funcionen com un servei discrecional, donant diversos viatges. A vegades, porten fins a tres immigrants en una moto d'aigua i aprofiten perquè l'immigrant transporte també droga a la península".

La secretària provincial d'AUGC, María del Carmen Villanueva, adverteix del "greu risc per a les vides humanes" que està suposant aquest fenomen, que "va en augment", i reivindica un reforç dels mitjans i la plantilla de la Guàrdia Civil de la zona per a poder fer-li front.

"Fa temps que reclamem la zona d'especial singularitat i demanem més mitjans i més personal, però permanent, no sols en les operacions d'estiu. Que es revisen els catàlegs i s'augmente. La província, per la seua situació geogràfica, té una sèrie de circumstàncies que la converteixen en una zona molt sensible i necessitada de més presència policial", ha demandat.

Detingut un jove per tirar a la mar un migrant des d'una moto

De fet, aquest mateix dilluns un jove ha sigut detingut després d'haver tirat a la mar des d'una moto d'aigua un immigrant al qual pretenia introduir a les costes de Cadis i que va ser rescatat amb l'ajuda de mitjans marítims i aeris. La intervenció s'ha produït sobre les 16:00 hores quan el Servei Marítim de la Guàrdia Civil de Ceuta ha advertit la presència sospitosa d'una moto aquàtica en la qual anaven dues persones. El patruller ha acudit a la zona i ha comprovat com el pilot de la moto d'aigua llançava a la mar el copilot, un immigrant que pretenia arribar a les costes de Cadis.

La Guàrdia Civil ha alertat a la unitat del GEAS (Grups Especials d'Activitats Subaqüàtiques) així com a l'helicòpter per a localitzar l'immigrant llançat a l'aigua, el qual va ser trobat a unes dues milles de la costa de Ceuta pel vaixell 'Passió per Formentera' de la naviliera Baleària, que feia la ruta entre Ceuta i Algesires (Cadis) i que ha hagut de detindre la marxa a conseqüència de l'operació de rescat.

També et pot interessar

stats