Grups ecologistes denuncien que la marjal del Pou, a Nules, està dessecant-se

Aquest paratge té una doble protecció mediambiental: és zona d’especial conservació de la marjal i LIC

La Finca del Pou és zona d'especial conservació de la marjal i LIC / À Punt NTC

Ecologistes en Acció i GECEN (Grup per a l'Estudi i Conservació dels Espais Naturals) denuncien que la dessecació sistemàtica de l'aiguamoll de la Finca del Pou des del 2014 és il·legal. Unes actuacions que han denunciat i que des de juny investiga la Fiscalia de Castelló.

Josep Bort, portaveu de GECEN, ha assenyalat que "la norma obliga a fer un estudi previ per a veure quina repercussió té en la Xarxa Natura 2000". Aquest paratge té una doble protecció mediambiental: és una zona d’especial conservació de la marjal i LIC. Un espai protegit on van niar espècies com l’arpellot de marjal, en perill d’extinció. L'associació trasllada la seua preocupació perquè “l'administració passa olímpicament de complir aquestes normes de gestió que ella mateixa ha redactat”.

Els agricultors es mostren a favor de desaiguar després d'episodis de pluja com els de fa unes setmanes ja que, en cas contrari, acabarien perdent la collita. Un desaiguament que es fa amb aquestes bombes de dessecació que succionen l'aigua per a transportar-la de la marjal a la mar. En l'Associació de Llauradors de Nules es posicionen a favor d'aquest procés per a evitar que l'aigua arrase els camps. 

Adán Carrillero, vicepresident de l’Associació de Llauradors de Nules, explica que “el més idoni seria tindre un control sobre el nivell freàtic i un altre control dels nivells d'aigua que tenim. Amb tanta aigua que puja, els arbres s’ofeguen perquè les arrels s’estan podrint.”

L'Ajuntament considera prioritari controlar el nivell d'aigua de les séquies per a evitar inundacions de vivendes, dels camps i la proliferació de mosquits. El tinent d’alcalde, César Estañol, parla amb determinació de com pensen solucionar el problema: “Mentre no ens diguen el contrari, farem el que s’ha fet tota la vida, que és controlar el nivell de les séquies i evitar danys més grans”.

Unes actuacions que suposen destruir la flora i la fauna d'aquest paratge i que els ecologistes portaran a Europa en cas que la denúncia no prospere. 

També et pot interessar

stats