L'Albufera rebrà 6,5 hectòmetres cúbics de la Séquia Reial del Xúquer per a pal·liar la situació del llac

Grups ecologistes demanen la convocatòria urgent de la junta rectora de l'Albufera

Aportació d'aigua a l'Albufera
Imatge d'arxiu d'aportació d'aigua a l'Albufera / Europa Press
05 de desembre 2023 - 18:18 Actualitzat: 05 de desembre 2023 - 20:33

L'Albufera rebrà els 6,5 hm³ d'aigua de la concessió de la Séquia Reial del Xúquer pendents d'enviar a l'aiguamoll, amb el propòsit de "pal·liar" la situació actual del llac, provocada per la falta de precipitacions. Una quantitat que, sumada als 8 hm³ enviats fins ara, completarien l'aportació destinada al llac procedent dels estalvis de la modernització de la séquia.

La seu de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha acollit aquest dimarts una reunió "d'urgència" entre responsables de la CHX, la Conselleria de Medi Ambient i de l'Ajuntament de València i representants dels usuaris de la Séquia Reial del Xúquer i de les séquies de Quart i Favara, per a "buscar solucions" davant de l'estat actual del llac.

Les organitzacions ambientals representades en la junta rectora del Parc de l'Albufera, SEO-BirdLife, Acció Ecologista-Agró i Xúquer Viu, han demanat aquest dimarts, davant de l'"alarmant" situació del parc, la convocatòria urgent i extraordinària de la junta rectora del Parc de l'Albufera. Les entitats han mostrat preocupació pel nivell d’aigua de la llacuna, molt per davall dels adequats i fins i tot per sota del nivell de la mar alguns dies. Aquesta situació, asseguren, ha propiciat l'entrada d'aigua salada.

"Les organitzacions ambientals ja advertim repetidament en les al·legacions presentades al Pla Hidrològic, que va entrar en vigor el gener del 2023, que els cabals ambientals de l'Albufera no eren suficients i, sobretot, que no estaven garantits els requeriments hídrics fixats en 210 hectòmetres cúbics", remarquen.

A més, apunten que les abundants pluges del 2022 van millorar la situació de la llacuna, però també van fer la falsa impressió que els problemes de l'Albufera estaven solucionats per al futur. Per a les organitzacions ambientals, la solució implica fer aportacions directes d'aigua del Xúquer des de Tous, sense estar condicionada a la modernització de regadius, com han demanat "diverses vegades". "En una situació, com l'actual, amb les reserves hídriques pròximes al 50% és perfectament possible fer un desembassament per a assegurar el cabal ecològic de l'Albufera", expliquen en el comunicat conjunt.

A parer seu, "resulta completament incongruent que mentre aquest mes li ha faltat aigua a l'Albufera o el riu circula amb un escassíssim cabal a Sumacàrcer o a l'assut de Fortaleny, s'ha continuat bombant aigua cap al Vinalopó des de l'assut de la Marquesa".

També et pot interessar

stats