El gremi farmacèutic adverteix dels perills dels kits antiressaca

Per a afrontar l’endemà de les festes, hi ha gent que recorre a pastilles que no necessiten recepta mèdica.

Els kits antiressaca no necessiten recepta mèdica
Els kits antiressaca no necessiten recepta mèdica / Arxiu

Els dies de menjades fortes se succeeixen durant les festes de Nadal i, per a acompanyar, sempre es pren una o diverses copes d’alcohol. Més d’una persona oblida que el cos no perdona i que l'endemà arribarà la temuda ressaca, però el Col·legi de Farmacèutics de València ha fet la veu d’alarma contra l’automedicació i els kits antiressaca.

Per a afrontar l’endemà de festes com la pròxima nit de Cap d’Any, hi ha gent que recorre a lots “originals i divertits” que, a més de productes d’higiene, café i xiclets, inclouen pastilles d’àcid acetilsalicílic (aspirina), omeprazole, ibuprofén o paracetamol. “Productes sanitaris com apòsits per a les rascades o bàlsams labials s’ofereixen per a mantindre una bona aparença però, una vegada s’introdueixen els medicaments, pot suposar un gran risc per a la població”, asseguren.

Aquests medicaments no necessiten recepta mèdica per a dispensar-los en farmàcies però, així i tot, des del col·legi de professionals farmacèutics en desaconsella l'ús, sobretot a les persones amb medicació crònica. “Aquests fàrmacs poden interferir amb els tractaments que la persona té pautats i produir una interacció que pot derivar en efectes negatius per al cos”, han afegit en un comunicat. A més, alerten que poden produir al·lèrgies que, de vegades, no es tenen anteriorment.

Indigestions provocades pels medicaments

Quan es menja massa, el cos contraresta l’excés amb un increment de l’àcid que produeix l’estómac. En aquest cas, el gremi farmacèutic explica que l’organisme augmenta els nivells d’àcid i provoca, de vegades, molèsties com acidesa. No obstant això, ingerir un fàrmac per a evitar aquestes xicotetes molèsties pot implicar l’alentiment de la digestió.

“Actualment, la societat experimenta una disminució dels nivells de tolerància que deriven en la por d’emmalaltir, la qual cosa genera unes expectatives molt altes de sentir-se bé en tot moment”, argumenten. Per això, recomanen minimitzar al màxim aquesta pràctica perquè, encara que els fàrmacs són segurs, “no se n'ha d’abusar”.

També et pot interessar