Els grans nuclis de població valencians inicien la desescalada

Comerços, terrasses, concessionaris, ITV o museus han tornat a obrir les portes 65 dies després.

En la imatge, clients a les terrasses de la platja de la Malva-rosa de València, a primera hora
En la imatge, clients a les terrasses de la platja de la Malva-rosa de València, a primera hora / Kai Försterling (Efe).

Després de 65 dies amb les portes tancades, comerços, terrasses, hotels, concessionaris, ITV, administracions de loteria o museus dels grans nuclis de població valencians han reobert aquest dilluns. Això sí, ho han fet entre estrictes mesures de seguretat per a evitar una possible propagació de la Covid-19.

Castelló, Elx, Alacant, València i els seus respectius entorns metropolitans, on es concentra la major densitat de població, estrenen normes, les mateixes que des de la setmana passada han tingut al Baix Maestrat, el Baix Segura, la Plana Utiel-Requena i les comarques centrals. Així, tota la Comunitat Valenciana està ja en fase 1, fet que ha deixat una afluència més gran de vehicles i vianants que en dies anteriors.

Un dels llocs més concorreguts han sigut les terrasses del bars, que no han tardat molt de temps a omplir-se, acompanyades pel bon oratge que acompanya el dia. Això sí, amb mesures de seguretat i limitacions: taules separades un mínim de dos metres i 10 persones com a màxim en la mateixa taula.

També han obert les portes els comerços que tenen menys de 400 metres sense necessitat de demanar cita prèvia. També ho poden fer les botigues que siguen més grans, però, això sí, han de delimitar la superfície comercial a aquests 400 metres. No obstant això, s’han de complir algunes mesures de seguretat: l’aforament es redueix al 30 per cent i s’ha de garantir una distància mínima de dos metres entre clients. En cas que no es puga complir aquesta condició, només podrà entrar un client a la botiga.

Aquesta reobertura ve acompanyada d’una percepció positiva de la població: el 71% considera de baix risc anar als xicotets comerços. A més, finalment les tendes físiques també podran fer rebaixes des d’aquest dilluns sempre que es garantisca que no hi haja aglomeracions.

També han obert les 26 estacions d’ITV de la Comunitat Valenciana. No obstant això el govern central ha concedit una moratòria d’entre 45 i 75 dies per a passar la inspecció i només es podrà fer amb cita prèvia. Concessionaris i tallers comencen també a oferir servei i a recuperar la plantilla, després d’unes pèrdues d’ingressos d’un 90 per cent.

D’altra banda, també s’incrementa l’oferta cultural. Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, des de hui es permet la visita als museus amb determinades condicions de seguretat.

I ben prompte aquesta nova normalitat anirà acompanyada de l’ús obligatori de mascaretes en espais públics. Després de setmanes d’instruccions contradictòries respecte a si eren o no recomanables, aquesta vesprada el govern espanyol i les comunitats autònomes en concretaran l’ús. Alguns comerços, com els supermercats de la cooperativa Consum, ja obliguen a usar-les.

També et pot interessar

stats