Els grans incendis a Espanya es van incrementar un 200% el 2017

L'any passat va ser un dels pitjors de la història de la Península Ibèrica amb més de cent morts.

Imatges d'un incendi forestal a Xèrica, a l'Alt Palància
Imatges d'un incendi forestal a Xèrica, a l'Alt Palància / Prevenció d'Incendis

El nombre de grans incendis registrats a Espanya va augmentar quasi un 200 % el 2017 respecte a la mitjana dels últims deu anys segons les dades oferides pel Fons Mundial per la Natura (WWF), que recorda que l'any passat "va ser un dels pitjors de la història recent de la Península Ibèrica" amb més de cent morts.

En el cas de Portugal, l'increment és encara major, un 400 % més respecte de l'última dècada, amb un total de 440.000 hectàrees devastades. En tot el territori peninsular es van cremar mig milió d'hectàrees i cent persones van morir a causa del foc, sis d'elles a Espanya.

Les zones més afectades van ser les del nord-oest ibèric: el nord i el centre de Portugal, Galícia, Astúries o Lleó amb múltiples incendis simultanis que van desbordar els dispositius d'extinció i van amenaçar nombroses poblacions.

Des del WWF recorden que al sud d'Europa els efectes acumulatius del canvi climàtic, el despoblament rural, l'abandonament d'usos agrícoles, l'absència de gestió forestal, el model caòtic d'urbanisme i l'arrelada cultura del foc creen les condicions perfectes per a aquest tipus de sinistres.

Per tal de reduir els incendis, la Direcció General de Protecció Civil posa en marxa, com cada any, un dispositiu especial on diàriament es fa un seguiment dels nivells de risc d'acord amb el mapa de prevenció d'incendis forestals de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi en coordinació amb els agents rurals i els bombers.

També et pot interessar

stats