Govern i regants alacantins acorden un transvasament de 27 hm3 anuals

L'aportació del Xúquer provindrà de Cullera per a regar, i de la dessalinitzadora de Mutxamel per al consum humà.

L'aigua del Xúquer es transvasarà des de l'assut de la Marquesa i la planta dessalinitzadora de Mutxamel
L'aigua del Xúquer es transvasarà des de l'assut de la Marquesa i la planta dessalinitzadora de Mutxamel / Europa Press
19 d'abril 2018 - 13:40

El Ministeri d'Agricultura i la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó i de l'Alacantí han tancat, després de 30 mesos de negociacions, un acord que permetrà el transvasament de 27 hectòmetres cúbics anuals des del riu Xúquer fins al Vinalopó. Els regants alacantins esperen l'aigua a principi de maig per a regar. 

 

El conveni, que se signarà d'ací a poc, tindrà una durada de cinc anys. Preveu una aportació de 20 hectòmetres cúbics d'aigua des de l'assut de la Marquesa, a Cullera, i de 7 hectòmetres de la planta dessalinitzadora de Mutxamel, que es destinaran al subministrament.  

L'aigua que s'enviarà des de l'assut de la Marquesa servirà només per a regar, perquè s'ha confirmat que l'aigua no té prou qualitat perquè es considere apta per a beure, ja que es detecten restes de plaguicides durant molts mesos a l'any.

El president de la plataforma Xúquer Viu, Paco Sanz, s'ha mostrat en contra de l'acord. L'ha qualificat d'inacceptable, ja que la quantitat que s'ha establit per al transvasament és exagerada i està per damunt de les possibilitats del riu. "Al Xúquer no li sobra aigua", sentencia Sanz. 

Aquest anunci ha coincidit amb el rebuig per part de les Corts de Castella-la Manxa al triple transvasament del Tajo-Segura per als mesos d'abril, maig i juny. El parlament castellanomanxec ha mostrat el seu suport al Govern regional perquè les dessaladores de la Comunitat Valenciana i Múrcia funcionen al cent per cent i fer, d'aquesta manera, que el transvasament siga innecessari. 

També et pot interessar

stats