El Govern recupera la universalitat en la sanitat pública

L'executiu de Pedro Sánchez aprovarà un reial decret en sis setmanes per a fer efectiva la mesura.

La portaveu de l'executiu, Isabel Celaá, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La portaveu de l'executiu, Isabel Celaá, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Emilio Naranjo (Efe)

El Govern d'Espanya aprovarà d'ací a sis setmanes un reial decret per a recuperar la universalitat del Sistema Nacional de Salut (SNS) i suprimir la reforma sanitària impulsada pel PP. Aquella decisió comportà la retirada de la targeta sanitària a 800.000 immigrants en situació irregular, ara fa sis anys. 

La primera mesura de l’executiu de Pedro Sánchez és també la mateixa amb què es va estrenar el Consell de Ximo Puig. La responsable en els dos casos ha sigut la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, Carmen Montón, la qual es reunirà l’última setmana de juny amb els consellers autonòmics de l’àrea de sanitat per a abordar el procés “de forma conjunta”. 

La mesura s’ha pres en el Consell de Ministres. El govern central argumenta que la protecció de la salut és una obligació i un requeriment de tots els organismes internacionals. En conseqüència tornarà a atendre les necessitats sanitàries independentment de la situació jurídica dels sol·licitants. 

"Retornarem el dret a la salut a totes les persones”, ha explicat la portaveu de l'executiu, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha informat de l’eliminació del Reial Decret 16/2012 i ha assegurat que, una vegada aprovada la norma “no n’hi haurà cap comunitat que la incomplisca”. La nova norma necessitarà de 30 dies més des de l'aprovació perquè es convalide al Congrés dels Diputats.

La mesura ha sigut celebrada pel Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM), el Consell General d’Infermeria, la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) i ONG com Metges del Món.

El govern del PP va deixar d’oferir l’atenció primària als immigrants en situació irregular l’abril de 2012, amb l’excepció dels menors i les dones embarassades. En la pràctica la decisió implicava restringir l’assistència dels adults als serveis d’urgència. L’executiu de Mariano Rajoy va motivar la decisió en un suposat estalvi econòmic de 7.000 milions, que tanmateix no ha estat confirmat per cap informe. 

També et pot interessar

stats