El govern i el PP es culpen mútuament del bloqueig en la renovació del CGPJ

Montero anuncia que la moratòria dels desnonaments en què treballa el govern s'ampliarà a més col·lectius vulnerables.

El Consell General del Poder Judicial en una imatge d'arxiu
El Consell General del Poder Judicial en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Sembla que no hi ha un acord pròxim per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Almenys així es desprén de les paraules de les files socialistes i populars, que es culpen mútuament del retard en el pacte per a renovar aquest òrgan.

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha culpat els populars de no voler assolir l’acord en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. “La renovació del CGPJ es pot fer quan el PP vulga. L'acord amb el PP està aconseguit, però el PP ha decidit no posar-lo en pràctica”, expressava Montero.

Per aquesta raó, ha responsabilitzat el PP del bloqueig en la renovació del CGPJ: “L’oposició no es decideix a complir la obligació de renovar l’òrgan”, afegia la ministra. “El PP està incomplint la Constitució Espanyola, és una cosa gravíssima”, apuntava Montero, en referència a l’obligació dels grups parlamentaris de renovar institucions com aquesta.

En canvi, minuts abans d’aquestes declaracions, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, en una entrevista en la Sexta, ha descartat tancar aquest pacte del CGPJ encara enguany, perquè considera que el govern de Pedro Sánchez no vol acceptar les condicions de Pablo Casado.

Quant als terminis, María Jesús Montero, ha indicat que el govern central donarà “un temps prudencial al PP” perquè tanque definitivament l’acord de renovació del CGPJ. Si expirat eixe termini, que la ministra no ha concretat, “no hi ha reaccions per part del PP”, el govern seguirà amb la seu “full de ruta”.

Teodoro García Egea, per la seua banda, ha defensat que Podem “no pinta res” i per això no pot estar en la negociació. “Preferisc que el Consell seguisca com està a fer una mala negociació”, ha defés Egea, qui també ha advocat per despolititzar tant el poder judicial com la Fiscalia, de manera que s’evite que accedisquen juristes que hagen exercit un càrrec polític durant la dècada anterior i ha reclamat de nou la retirada de la reforma de PSOE i Unides Podem per a reduir la majoria de tres cinquens en l'elecció del CGPJ.

D’altra banda, i també en matèria judicial, el Consell de Ministres ha aprovat la creació de 30 nous jutjats a Espanya (15 de socials, 13 de mercantils i tres places de magistrats) per a afrontar l’augment de litigis derivats de la pandèmia.

Moratòria dels desnonaments per a més col·lectius

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero també s’ha referit a la moratòria dels desnonaments de lloguer als afectats per la crisi de la Covid-19 en què treballa el ministeri de José Luis Ábalos. Ha assegurat que aquesta mesura s’estendrà als col·lectius que estaven en situació de vulnerabilitat abans de la pandèmia.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, està treballant “en un decret que permeta prolongar aquesta situació, fins i tot ampliant-la a col·lectius previs a la pandèmia, que també podien tindre una vulnerabilitat i amb unes singularitats que es comptaran amb motiu d'aquest decret llei”.

També et pot interessar

stats