El govern obri la porta a concedir la nacionalitat als 1,1 milions de romanesos que viuen a Espanya

Romania seria el tercer país europeu amb el qual Espanya té l’acord de doble nacionalitat, després de Portugal i França

El president del govern, Pedro Sáncehz, amb el primer ministre de Romania, Nicolae-Ionel Ciuca
El president del govern, Pedro Sánchez, amb el primer ministre de Romania, Nicolae-Ionel Ciuca / Andreu Esteban / Europa Press

El president del govern, Pedro Sánchez, i el primer ministre de Romania, Nicolae Ciuca, han acordat aquest dimecres la creació d'un grup de treball perquè estudie les opcions per a la concessió de la nacionalitat espanyola als 1,1 milions de romanesos que resideixen a Espanya, dels quals 140.000 viuen a la Comunitat Valenciana, segons la Secretaria d'Estat de Migracions (61.000 a la província de València; 47.000 més a la de Castelló i altres 32.000 a la d'Alacant).

Aquest ha sigut un dels principals resultats de la primera cimera hispanoromanesa que se celebra aquest dimecres a Castelló de la Plana per a estretir la relació entre els dos països, que va adquirir el rang d'associació estratègica el 2013.

Sánchez ha agraït la contribució de la comunitat romanesa a la prosperitat i el desenvolupament d'Espanya, molta població ja pertanyent a la segona i tercera generació. A més, el president espanyol ha subratllat que per a Espanya serà de “gran rellevància” la decisió de crear aquest grup de treball per a adquirir la nacionalitat espanyola “sense haver de renunciar a la romanesa”.

No obstant això, el president del govern no ha volgut donar terminis, esgrimint que la decisió ja és en si mateixa “un missatge polític extraordinari”, atés que Espanya només té acords de doble nacionalitat amb Portugal i des de fa a penes un any amb França, al marge de diversos països iberoamericans. En cas de produir-se, Romania seria el tercer país europeu amb el qual Espanya té aquest tipus d’aliança. Sánchez ha apostat per deixar que els ministeris d'Afers Estrangers i els de l'Interior treballen sobre aquesta qüestió i s'ha mostrat convençut que serà “una cosa positiva per als dos països”.

El primer ministre romanés ha agraït l'esforç al govern espanyol, “amb vista a identificar els següents passos que s'han de fer perquè els romanesos que viuen i treballen a Espanya puguen acollir-se a la doble nacionalitat”. Així mateix, ha donat les gràcies per la forma en la qual s'ha integrat a Espanya els romanesos.

Ciuca ha afirmat que aquest pas “representa una prova més de la solidesa de les relacions històriques i és un reconeixement del valor que la comunitat romanesa afegeix a la vida espanyola”.

També et pot interessar

stats