El govern espanyol suma vora 1.200 morts amb coronavirus més i situa la xifra en 28.313

Des de l’11 de maig s’han detectat 34 brots, dels quals nou, que afecten encara 92 persones, continuen actius.

Fernando Simón i Salvador Illa, durant la roda de premsa
Fernando Simón i Salvador Illa, durant la roda de premsa / J.J. Guillén (Efe)

Després de vora dues setmanes amb la xifra de persones mortes per coronavirus congelada en 27.136 persones, el govern espanyol ha actualitzat el balanç a 28.313 persones mortes confirmades de Covid-19. Per tant, després de les correccions dutes a terme, el número de defuncions ascendeix en 1.177 més.

Així ho han informat aquest divendres el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que han recordat que aquesta vesprada es tornarà a actualitzar la sèrie i s’inclouran els morts registrats entre el dimecres i el dijous.

Aquesta xifra suposa vora el 70 per cent de l’excés de mortalitat de 43.340 persones reflectit en el Sistema de Vigilància de Mortalitat Diària (MoMo). No obstant això, la diferència entre la xifra de morts confirmats per Covid-19 de Sanitat i la de MoMo (15.027 morts) no es pot atribuir només a la Covid-19, “perquè molts hauran sigut per coronavirus i altres per causes diferents”, segons Simón. En l’excés de mortalitat pot estar inclosos persones que han pogut morir pel nou coronavirus però no van ser diagnosticades o no se’ls va fer un PCR, per altres malalties o per la por als hospitals.

34 brots des de l’11 de maig

Illa, també ha informat que des de l’11 de maig s’han detectat 34 brots de coronavirus, dels quals nou, que afecten encara 92 persones, continuen actius però estan “totalment controlats”. Així mateix, s’ha informat que actualment hi ha 1.994 persones hospitalitzades per Covid-19, de les quals 312 estan en les Unitats de Vigilància intensiva (UCI).

D’altra banda, el ministre de Sanitat ha informat que Espanya s’ha adherit al fons europeu per a la consecució d’una vacuna i estarà dins de l’equip negociador format per 7 països.

Tres controls als turistes

Illa també ha recordat que a partir del diumenge Espanya obri les fronteres als països de l’espai Schengen i l’1 de juliol ho farà a tercers països, motiu pel qual s’han reforçat els serveis de sanitat exterior amb 100 persones més. Segons ha explicat, els viatgers que arriben a Espanya seran sotmesos a tres controls. Hi haurà un primer control documental en el qual ha d’indicar si han passat l’epidèmia i en quines condicions, un segon control de temperatura i un tercer control visual. Si un dels tres controls no és superat, serà revisat per un metge.

El ministre també ha informat que aquesta setmana acaba la tercera onada de l’estudi de seroprevalença i es pot establir que un 5% de la població espanyola ha tingut contacte amb el coronavirus. Així, han informat que s’han realitzat ja més de 3 milions de proves PCR i 1,7 milions de tests anticòs.

Finalment, Illa ha ressaltat que diumenge, quan tot Espanya entre en la nova normalitat, és important la responsabilitat personal amb les recomanacions de mantindre la distància, usar les mascaretes, rentar-se les mans i complir les recomanacions d’higiene.

També et pot interessar

stats