El govern espanyol revisarà la quantitat del transvasament Tajo-Segura

Els pobles riberencs d'Entrepeñas i Buendía alcen la veu en contra de l'enviament d'aigua: "Ni una gota més".

Embassament d'Entrepeñas i Buendía
Embassament d'Entrepeñas i Buendía / À Punt

El secretari d'Estat de Medi Ambient en funcions, Hugo Morán, ha anunciat aquest dimarts que es revisarà la quantitat d'aigua del transvasament Tajo-Segura per a complir amb les sentències que obliguen a augmentar el cabal ecològic del Tajo.

Ho ha fet durant una visita els embassaments de capçalera del riu Tajo, Entrepeñas i Buendía, d'on ix l'aigua del transvasament que arriba a les comarques del sud valencià. Tot i això, no ha volgut concretar si serà més o menys l'aigua transvasada, però sí que ha advertit que es distribuiran els recursos segons la realitat climàtica.

La visita es produeix un dia després de la reunió que mantingueren el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, i el president del govern de Múrcia, Fernando López Miras, tots dos del PP, per a defensar conjuntament el transvasament. La trobada, de fet, ha generat malestar en el Consell, que no vol reobrir, en cap cas, la polèmica per l'aigua, ni entre institucions ni entre territoris. 

"Ni una gota més"

Els alcaldes dels pobles riberencs d'Entrepeñas i Buendia, presents en la visita del secretari d'Estat de Medi Ambient, han aprofitat per a traslladar-li que, per culpa del transvasament, no poden cobrir les seues necessitats d'aigua i es veuen obligats a recórrer a l'aigua que reben a través de camions cisterna.

L'alcalde d'Alcocer, Borja Castro, s'ha mostrat contundent a l'hora de negar qualsevol transvasament del riu Tajo al Segura: "Ni una gota més. S'han de posar en marxa les infraestructures dessaladores, depuradores, perquè cada vegada siga una solució menys recurrent el fet de transvasar aigua i que la dependència del llevant cap al transvasament siga cada vegada menor".

Com a resposta, Morán els ha promés que el pacte del transvasament es reformularà perquè cal complir amb les cinc sentències, entre elles la del Tribunal Suprem, que obliguen a millorar els cabals ecològics del riu Tajo. Ha afirmat que les condicions climàtiques no les podran canviar decisions polítiques: "Tindrem els recursos que tindrem en funció d'una realitat climàtica que és la que constatem en aquests moments", ha manifestat.

El secretari d'Estat de Medi Ambient creu que "és de justícia" que els municipis riberencs d'Entrepeñas i Buendía tinguen presència en els òrgans de gestió del transvasament sense que supose "cap trauma". Però tant la Generalitat com la Diputació d'Alacant i el govern de Múrcia s'oposen a aquesta possibilitat. De fet, la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha qualificat aquest dimarts en À Punt d'"errada" la decisió del Ministeri de Transició Ecològica d’incloure municipis manxecs en la Comissió del Transvasament Tajo-Segura

Aquest dilluns la Comissió d'Explotació aprovava l'enviament de vint hectòmetres cúbics del Tajo al Segura, set i mig dels quals es destinaran al consum humà i la resta, al camp. Davant del nou transvasament, el Govern de Castella-la Manxa, una vegada més, ha anunciat un recurs. 

També et pot interessar

stats