El govern espanyol repercutirà a Teulada, Benicarló i Peníscola una multa europea per la mala depuració de les aigües

El Tribunal de Justícia de la UE va imposar una sanció de 12 milions d'euros per irregularitats en la depuració a 17 nuclis urbans.

Imatge d'arxiu d'una estació depuradora
Imatge d'arxiu d'una estació depuradora / Michal Jarmoluk

El govern espanyol repercutirà a les administracions públiques que van incomplir la norma europea de depuració d'aigües una sanció milionària que va imposar el passat mes de juny el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE).

La situació afecta 17 nuclis urbans, entre els quals estan Teulada-Moraira (Marina Alta), Benicarló i Peníscola (els dos al Baix Maestrat). Als tres, però, ja s'hi han compensat les deficiències i ara mateix compleixen els requisits legals.

L'anunci l'ha fet el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, en la seua compareixença a la Comissió de Transició Ecològica del Congrés per a informar sobre les causes i les conseqüències de la sanció europea.

La sentència va condemnar Espanya a abonar a la Comissió Europea una sanció de 12 milions per incomplir la norma comunitària de sanejament d'aigües en 17 nuclis i una multa coercitiva addicional de 10,9 milions d'euros per cada semestre de retard en la correcció d'aquestes irregularitats.

Morán ha explicat que Espanya ja ha avançat la sanció de 12 milions, però que l'executiu traslladarà l'acord al Consell de Ministres perquè la quantitat es repercutisca sobre les administracions que han sigut responsables dels incompliments. En paral·lel, l'Estat negociarà amb Brussel·les el pagament de l'altra multa.

Una sanció que “erosiona” la credibilitat d'Espanya

Segons el secretari d'Estat, la sanció imposada pel Tribunal de Justícia Europeu “erosiona” la credibilitat d'Espanya, resta recursos que es podrien dedicar a millorar la qualitat de l'aigua i amenaça l'accés a possibles fonts europees de finançament.

Morán ha qualificat d' “inadmissible” i de “desastrosa” la situació que es va trobar l'actual govern en matèria de depuració d'aigües residuals i ha anunciat un Pla Nacional de Depuració, Sanejament, Eficiència, Estalvi i Reutilització (DSEAR). El pla inclou 3.500 actuacions i una inversió de 10.000 milions d'euros en els pròxims 18 anys, dues terceres parts de la qual la faran les comunitats autònomes.

També et pot interessar

stats