El govern espanyol proposa reduir el transvasament Tajo-Segura quan els pantans estiguen per davall del 35%

Les aportacions passarien de 38 a 27 hm³ al mes i es reduiria l'aigua per a reg en 60 hm³ a l'any.

Imatge d'arxiu d'un dels trams del transvassament Tajo-Segura
Imatge d'arxiu d'un dels trams del transvassament Tajo-Segura / Europa Press

El Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) ha presentat un informe que proposa limitar el transvasament Tajo-Segura quan els embassaments estiguen per davall del 35% de la capacitat. En aquest escenari planteja reduir les aportacions dels 38 hectòmetres cúbics actuals al mes a 27 hm³, un canvi obligaria a modificar la llei 21/2015 mitjançat un reial decret.

El document, què signa el Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (Cedex), explica que l'explotació del Tajo-Segura provoca de forma recurrent situacions que posen en risc l'intercanvi hídric i que "tenen com a conseqüència una alta inestabilitat i gran irregularitat en el volum transvasat". I amb aquesta premissa justifica la reducció perquè la regla actual no té en compte un informe de 2013 en el qual ja es plantejava un ajust de l'aigua transvasada a 30 hm³ al mes. Així mateix, destaca que els últims anys ha descendit considerablement el cabal d'embassaments del sistema, com els d'Entrepeñas i Buendía.

En paral·lel, l'estudi proposa augmentar les aportacions en situacions més favorables dels 1.200 als 1.400 hm³.

Els tècnics del Ministeri consideren que, si es combinen les dues accions –reduir la quantitat transvasada en època de dèficit hídric i augmentar-la quan hi ha cabal més abundant– es reduirien en un 20% les "situacions excepcionals", és a dir, quan els recursos hídrics del sistema estan al 5%. Amb tot, s'asseguraria un transvasament mínim superior a 100 hm³ a l'any: tres vegades per davall de la mitjana anual actual, 326 hm³.

La proposta ha generat una allau de reaccions crítiques. El Sindicat Central de Regants alerta que la retallada suposaria reduir l'aigua disponible per a reg en 60 hm³. Per la seua part, l'Associació de Joves Agricultors d'Alacant (Asaja) acusa el govern espanyol d'intentar substituir el transvasament per aigua dessalada de Torrevella (Baix Segura).

Puig: "El transvasament està garantit"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha llançat un missatge de tranquil·litat. Segons ha explicat, "totes les informacions" que arriben del govern espanyol van en la línia que "el transvasament està garantit" i que, en tot cas "el Consell en defendrà sempre la pervivència".

No obstant això, en el PSOE, l'alcalde d'Elx, Carlos González, ha advertit del risc de comprometre el transvasament, que considera un “motor de progrés i de creixement” per a la comarca i una “garantia de supervivència del camp”.

El senador i portaveu del PP en l'Ajuntament d'Elx, Pablo Ruz, ha fet una lectura política de la proposta, que atribueix a l'objectiu de l'executiu de Pedro Sánchez de contentar el socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. Un presumpte criteri "partidista" que ha qualificat "d'insult" a les persones d'Alacant i al sector agrícola.

Per la Diputació d'Alacant, la vicepresidenta segona, Ana Serna, ha assegurat que la proposta del Ministeri que encapçala Teresa Ribera "atenta greument contra tota l'estructura socioeconòmica de la província d'Alacant", perquè afecta "sectors tan importants com el turisme, l'agricultura o la indústria". Serna ha destacat que el 66% de la superfície regable de la província d'Alacant depén del transvasament Tajo-Segura, el qual abastix un milió d'habitants. La diputada ha qualificat el plantejament de "nou atac" del govern de Pedro Sánchez al transvasament i acusa la ministra Ribera de voler "que acabe l'arribada d'aigua del Tajo a la província d'Alacant".

La conca de Segura, al 47,7%

Segons les últimes dades que ha facilitat el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, la reserva hídrica està al 64% de la capacitat aquesta setmana: un 47,7% a la conca del Segura. Malgrat que aquestes dades representen un 9,4% més que el cabal de fa un any, en comparació amb l'última dècada estan un 11,88% per davall de la mitjana.

També et pot interessar

stats