El govern espanyol marca 81 línies d'acció per a frenar l'impacte del canvi climàtic

El Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic obri el document a informació pública.

Imatge amb dron d'una platja de València
Imatge amb dron d'una platja de València / Emilio García (Unsplash)
04 de maig 2020 - 10:35

El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha obert a informació pública l'esborrany del Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030, que inclou 81 línies d'acció en 18 àmbits de treball, amb 27 indicadors de compliment per a escometre una estratègia que obligarà a modificar la legislació espanyola en diferents àmbits. Entre els indicadors, es preveu seguir l'impacte sobre la salut o l'evolució dels danys econòmics per tempestes costaneres.

L'esborrany defèn que l'aplicació marca, entre els reptes, la descarbonització o l'eficiència energètica. El document, per exemple, espera aconseguir en 2030 una presència de les energies renovables sobre l'ús final d'energia del 42%, a causa de la gran inversió prevista en energies renovables elèctriques i tèrmiques, entre altres. El pla, que és la segona versió del que es va aprovar en 2006, preveu convertir Espanya en un país neutre en emissions de carboni l'any 2050.

La ministra Teresa Ribera ha explicat aquest dilluns que el pla aspira a estar aprovat a final d'enguany. Una vegada aprovat, les accions es concretaran amb polítiques sectorials i s'integraran en la normativa que regula cada activitat.

Més zones amb clima semiàrid a Espanya

El document recorda que l'impacte del canvi climàtic és cada vegada més evident a Espanya, amb una temperatura mitjana que ha pujat al voltant d’1,7 graus des de l'època preindustrial, i uns estius que s'han allargat cinc setmanes respecte a l'inici de la dècada dels huitanta. A més, les zones amb clima semiàrid al país han augmentat més de 30.000 quilòmetres quadrats en 20 anys.

Adaptació, prevenció i protecció

En matèria de salut, per exemple, es fomentaran actuacions de prevenció davant els riscos derivats de l'excés de temperatures sobre la salut. En l'àmbit de biodiversitat, planteja mesures per a reduir els corredors ecològics. També es promourà l'adaptació de l'agricultura i la ramaderia, que s'adaptaran per a ajustar els recursos hídrics disponibles. El pla inclou mesures per a estabilitzar i protegir la línia de costa. D'altra banda, l'edificació, el turisme o les infraestructures hauran d’adaptar-se a aquests objectius.

Finançament públic i privat

Tot això s'afrontarà no sols amb finançament públic sinó també amb iniciativa privada. Per a això, es redissenyarà el marc fiscal perquè el govern espanyol veu que el sector privat té un gran potencial per a contribuir a aquest objectiu tant en les seues pròpies empreses, com per l'aportació de recursos a terceres parts. D'aquesta manera, es promouran incentius per a mobilitzar els fluxos de finançament privat.

També et pot interessar

stats