El govern espanyol lleva el requisit d'alçada mínima per a ser policia nacional

El nou reglament de processos selectius i formació del cos policial busca facilitar-hi l'accés de les dones

Dos agents de Policia Nacional, en una imatge d'arxiu
Dos agents de Policia Nacional, en una imatge d'arxiu / Twitter: @policia

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el nou reglament de processos selectius i formació de la Policia Nacional, en què definitivament s'elimina el requisit d'estatura mínima per a accedir al cos. Un criteri que, per contra, sí que es mantindrà per a ingressar en les unitats d'intervenció policial —les UIP i les UPR—, i el Grup Especial d'Operacions (GEO), ja que ací la talla afecta l'operativitat de la labor policial específica que hi desenvolupen.

Fins ara era imprescindible comptar amb una alçària d'almenys 1,65 centímetres en el cas dels aspirants homes i 1,60 per a elles. Un criteri que no serà requisit per als qui es presenten en els pròxims processos selectius del 2023.

La iniciativa, segons va assegurar el febrer passat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ajudarà a trencar "un dels sostres de vidre" que impedia l'accés de les dones al cos. L'actual regulació era més restrictiva per al cas de les aspirants en estar el límit —1,60 cm— només dos centímetres per davall de l'estatura mitjana del col·lectiu femení. 

Amb el canvi, que a més reclamaven la majoria de sindicats policials, la Policia Nacional s'equipara a altres cossos civils de policia de països europeus, com ara França, Itàlia, els Països Baixos, Finlàndia, Eslovàquia, Suècia, Noruega, Àustria, Irlanda, el Regne Unit, Romania, Dinamarca i Alemanya.

El reglament a què ha donat llum verda el govern espanyol contempla altres mesures per a augmentar la presència femenina en la Policia Nacional, que actualment representa el 16,7% del total de la plantilla. A partir d'ara es permetrà que les aspirants puguen ajornar les proves de selecció si estan en període gestant, de part o de postpart. L'ajornament també serà efectiu per a la realització o finalització del curs d'accés a les pràctiques policials corresponents si qualsevol d'aquestes situacions es produïra una vegada superades les proves d'ingrés.

Tant les dones com els homes que hagen d'ajornar la incorporació al curs d'ingrés per embaràs, naixement, adopció o acolliment d'un menor es donaran d'alta com a funcionaris en pràctiques. D'aquesta manera l'antiguitat en la funció pública no es veurà reduïda.

Segons exposa Interior, aquestes mesures estan dissenyades per a incrementar el percentatge de dones que aspiren a ingressar en la Policia Nacional. Si el 2019 hi havia 738 dones entre les 2.606 persones aprovades (28,3%), el 2021 el percentatge va créixer al 32,6% (758 dones de 2.328 aspirants).

També et pot interessar

stats