El govern espanyol limita la lliure circulació de la ciutadania a tot Espanya

Es podrà eixir al carrer només en huit supòsits concrets com l'adquisició d'aliments o productes farmacèutics.

Compareixença del president del govern espanyol Pedro Sánchez
Compareixença del president del govern espanyol Pedro Sánchez / Moncloa.

El govern espanyol limita la lliure circulació de la ciutadania a tot Espanya com a mesura per a frenar l'expansió del coronavirus.

En concret, el decret estableix que les persones només podran circular "per les vies d'ús públic" en aquests huit supòsits:

  • Adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
  • Assistència a centres sanitaris.
  • Desplaçament al lloc de treball per a efectuar la prestació laboral, professional o empresarial.
  • Retorn al lloc de residència habitual en cas d'estar fora.
  • Assistència i atenció a persones majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
  • Desplaçament a entitats financeres o assegurances.
  • Per causa de força major o situació de necessitat.
  • Qualsevol altra activitat anàloga degudament justificada.

Els desplaçaments es faran individualment i només en casos de persones amb mobilitat reduïda es permetra el contari.

És a dir, la ciutadania té certa llibertat de moviments malgrat les restriccions, però es prohibeix de manera expressa eixir al carrer per motius d'oci.

Pel que fa a la circulació de vehicles particulars per les vies d'ús públic, està permesa sempre que siga necessari per a la realització d'alguna de les activitats per les quals es permet eixir de casa, o per al proveïment de carburant.

Quant al transport de viatgers, tant públic com privat, es reduirà l'oferta almenys al 50%, excepte els trens de rodalia, que es mantindran durant aquest període de 15 dies. A més, els vehicles de transports de passatgers es netejaran diàriament seguint les recomanacions del Ministeri de Sanitat.

A més, l'estat d'alarma posa a tots els cossos de seguretat, inclosos els autonòmics i locals, sota l'autoritat del Ministeri de l'Interior.

Restricció de l'activitat comercial i d'oci

En el reial decret s'estableix també la suspensió de l'obertura al públic dels locals i establiments que s'incorporen en l'annex I d'aquest, així com qualsevol altra activitat o establiment que segons el parer de l'autoritat competent puga suposar un risc de contagi. A més, la permanència en els establiments comercials que tinguen permés obrir haurà de ser l'estrictament necessària per a poder realitzar l'adquisició d'aliments i productes de primera necessitat, i se suspén la possibilitat de consumir productes en els mateixos establiments.

En qualsevol cas, s'evitaran aglomeracions i s'haurà de controlar que consumidors i treballadors mantinguen la distància de seguretat d'almenys un metre.

Pel que fa a les activitats d'oci, se suspén l'apertura al públic dels locals i establiments on es desenvolupen espectacles públics, les instal·lacions culturals i artístiques i les activitats esportives i d'oci recollits en l'annex I de l'esmenat decret.

Les cafeteries i restaurants romandran tancats al públic, podran prestar exclusivament serveis de lliurament a domicili.

També queden suspeses les revetles, desfilades i festes populars.

També et pot interessar

stats