El govern espanyol estudia incorporar milers de persones migrants al mercat laboral

Entre les novetats de l'esborrany del reial decret dissenyat pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions està que els migrants puguen obtindre la residència a través d’un compromís de formació

El ministre d'Inclusió Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu
El ministre d'Inclusió Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions busca com reformar la normativa d'estrangeria i flexibilitzar els requisits que s'exigeixen actualment per a aconseguir papers de residència i treball, amb la finalitat de cobrir les creixents vacants en el mercat laboral espanyol.

L'esborrany del reial decret que ha dissenyat el Ministeri, penjat en la seua pàgina web per a sotmetre-ho a consulta pública, proposa millorar la contractació en origen, facilitar la regularització per arrelament a aquells que ja estan al país, permetre treballar als estudiants estrangers i simplificar les exigències per a treballar per compte alié.

Entre les propostes més noves està la creació de "l’arrelament per formació", seguint el model alemany, segons explica en el seu esborrany. S'obriria així la via al fet que les persones que es troben a Espanya en situació irregular i assumisquen un compromís efectiu de formació puguen obtindre una autorització de residència una vegada acreditats els estudis. 

L'argumentació per a plantejar aquesta reforma és eminentment econòmica, ja que la legislació d'estrangeria espanyola es caracteritza per procediments lents i grans colls de botella que no permeten cobrir les necessitats dels empresaris i que acaben generant grans borses d'economia submergida.

Atraure personal a ocupacions menys atractives

Segons destaca el Ministeri, a més de l'envelliment de la població, la transició ecològica i la digitalització fan augurar una autèntica competició global pel talent i el capital humà i nombrosos estudis alerten també de la dificultat d'atraure personal a ocupacions menys atractives i amb qualificacions baixes.

La normativa que es pretén reformar exigeix, en el cas de l'arrelament laboral, que l'estranger haja estat a Espanya durant dos anys i haja treballat de manera regular o irregular durant un període acreditat de sis mesos.

En el cas de l'arrelament social, s'exigeix acreditar un període de permanència a Espanya de tres anys i tindre vincles familiars o aportar un informe que acredite la inserció en la societat, però també un contracte amb una durada mínima d'un any.

Es proposa també concedir autoritzacions de treball a persones reagrupades i s'obri la via a aconseguir papers a aquells que acrediten davant els serveis d'inspecció que han treballat de manera irregular almenys sis mesos en l'últim any.

També et pot interessar

stats