El govern espanyol estudia crear centres de primer acolliment per a menors estrangers

La proposta inclou establir un sistema de repartiment i un mecanisme de quotes per a cada comunitat.

Menors estrangers no acompanyats en una imatge d'arxiu
Menors estrangers no acompanyats en una imatge d'arxiu / Accem

El govern espanyol estudia crear centres de primer acolliment per a menors estrangers no acompanyats i un sistema de distribució entre comunitats autònomes per a millorar-ne l’atenció tant quan arriben com en el procés d'integració a Espanya.

Fins ara els menors estrangers que arriben a Espanya sense un adult de referència són atesos per les comunitats autònomes on es troben, que té la competència de la seua tutela, la qual cosa està provocant grans desequilibris entre regions.

Andalusia és la principal porta d'entrada –en tutela més de 2.100– i Catalunya és una de les comunitats on més han augmentat, ja que n’hi viuen uns 4.000. Les xifres van canviant a mesura que compleixen els 18 anys, quan deixen d'estar tutelats, n’arriben de nous o es mouen entre comunitats o fora d'Espanya.

Proposta de l'Observatori de la Infància

Segons fonts del Ministeri de Sanitat, l'executiu intenta consensuar un document per a establir un nou model d'acolliment d'aquests menors dins de l'Observatori de la Infància, integrat per Sanitat, representants de les comunitats autònomes, d’ONG i de Treball i Migracions.

L'Observatori de la Infància fa nou mesos que treballa sobre una proposta que s’ha d’aprovar en el ple i que es remetrà al pròxim govern. La proposta inclou establir un sistema de repartiment i un mecanisme de quotes de menors estrangers per a cada comunitat autònoma, a més de crear a les províncies d'arribada centres de coordinació de primer acolliment.

L'objectiu és la protecció dels xiquets des del primer moment i amb la responsabilitat compartida entre l'administració central i les autonòmiques.

També et pot interessar

stats