El govern espanyol descarta que els migrants del pesquer de Santa Pola es traslladen a un port valencià

La vicepresidenta Carmen Calvo confirma que negocia amb Líbia

El govern espanyol descarta que els migrants del pesquer de Santa Pola es traslladen a un port valencià

La vicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo ha descartat aquest dimarts que els 12 migrants rescatats fa cinc dies pel pesquer de Santa Pola Nuestra Madre Loreto siguen traslladats a un port de la Comunitat Valenciana o de l'Estat. La vicepresidenta ha confirmat que negocia amb les autoritats de Líbia com els port més pròxim on es troba en aquests moments l'embarcació.

Calvo ha fet aquestes desclaracions als mitjans en ser preguntada per l'oferiment de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que, en declaracions a À Punt NTC, ha reclamat al govern espanyol autoritze que el pesquer torne a la Comunitat Valenciana.

Oltra ofereix els ports valencians

Oltra ha insistit que la valenciana és una terra d'acollida "que no deixa ningú a la deriva a la mar" i espera que el Govern d'Espanya tinga sensibilitat i autoritze que el pesquer puga tornar a les costes valencianes amb els dotze migrants.

La vicepresidenta confia que el govern espanyol escolte el que diuen totes les ONG sobre persones que fugen de situacions bèl·liques, de persecucions i de tortures als seus països, ja “que tornar-los a Líbia és tornar-los a una mort segura". Per a Oltra, es tracta en definitiva també de "recuperar els valors de solidaritat, benestar i llibertat que la Unió Europea sempre ha representat".

Preocupació a bord del vaixell

Mentrestant, la crisi humana que es viu a bord del pesquer continua per cinquè dia consecutiu. La tripulació espera un patruller d'aquell país perquè s'enduga els 12 migrants que van rescatar dijous passat quan fugien de Líbia. El patró tem haver d'enfrontar-se a un motí, ja que les persones rescatades s'estimen més morir que tornar al país d’on han fugit.

Borrell desconeix si Líbia se’n farà càrrec

De moment, i a pesar de l'anunci de dilluns de la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, cap embarcació líbia s'ha acostat a ells. En contradicció amb aquest anunci, aquest dimarts el ministre d'Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, ha explicat que desconeix si Líbia es farà càrrec dels migrants. El cap de la diplomàcia espanyola considera també que la situació al pesquer no és d'emergència

Open Arms, l'ONG que rescata migrants en aquella zona, considera inacceptable i impossible d'entendre que els migrants tornen a Líbia. Ricardo Gatti, cap de missions d'Open Arms, ha afirmat en declaracions a À Punt que el govern espanyol pot incórrer en violacions dels tractats internacionals.

També et pot interessar

stats