El govern espanyol defén l’assistència i grups estables per als més xicotets en l'inici de curs

La Generalitat es mostra oberta a adoptar les millores en el seu protocol que demane el Ministeri de Sanitat.

Alumnat de Batxillerat realitza la selectivitat
Alumnat de Batxillerat realitza la selectivitat / Europa Press

Quan falten només dues setmanes per a l'inici del curs escolar, el retorn a les aules està provocant incertesa en la comunitat educativa davant dels rebrots de coronavirus i la falta de protocols clars i actualitzats per a començar el curs amb les màximes garanties de seguretat. No obstant això, el govern espanyol ha tornat a defendre la presència com a principi general, així com que grups estables de convivència siguen "obligatoris" fins a segon de primària i "recomanables" en la resta de nivells d'aquesta etapa.

La reunió de la comissió general d'educació d'aquest dimarts, a la qual han assistit el secretari d'Estat d'Educació, Alejandro Tiana, i els viceconsellers autonòmics, ha servit per a posar sobre la taula la possibilitat d'establir "línies generals de reforç" de les mesures d'actuació en el retorn a les aules que s'han dut a terme per a preparar la tornada a classe. En tot cas, el Ministeri ha traslladat a les autonomies que la possibilitat de retardar el calendari escolar correspon a cadascuna d'elles, com ja ha fet la Comunitat de Madrid.

Precisament, els equips directius dels centres de secundària valencians demanen que es retarde uns dies la data d'inici perquè consideren que hi ha mesures i protocols que cal millorar. Proposen la data del 10 de setembre, que es facen proves PCR a professorat i alumnat o que s'incremente la flota d'autobusos escolars per a no ocupar tots els seients.

La Conselleria d'Educació s'ha mostrat oberta a adoptar les millores en el protocol ja definit per a la tornada a l'escola, prevista per al 7 de setembre, que decidisquen les autoritats sanitàries així com "mesures específiques" que es puguen acordar. En la trobada s'ha explicitat que el model valencià és segur i que l'estructura establida és vàlida per a l'inici de curs, "amb la possibilitat d'ajustar i adaptar-se a mesures específiques que puga marcar Sanitat".

No obstant això, des del departament dirigit per Vicent Marzà s'assegura que l'evolució de la pandèmia és "variable" i asseguren que són "molt conscients" que els plans, protocols i mesures s'han d'adaptar "a cada moment i context sanitari que sorgisca, sempre amb les indicacions que donen els màxims coneixedors de la situació".

Els acords i les mesures que puguen sorgir de manera conjunta es tractaran en la reunió interdepartamental d'aquest dijous 27 d'agost, convocada pels ministeris d'Educació i Sanitat amb els responsables autonòmics d'aquestes àrees.

Així mateix, la conselleria ha anunciat que el Fòrum Educatiu Valencià es reunirà aquest divendres "per a establir pautes que garantisquen les mesures de seguretat i higiene en el retorn a classe".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit en una declaració institucional que “les portes dels col·legis han d'obrir-se” amb la certesa que s'han gestionat bé els recursos perquè “no hi ha cap altre full de ruta” i de l'inici del curs amb normalitat depén "el bon funcionament de la societat, l'educació dels fills i el futur de milions de xiquets".

També et pot interessar

stats