El govern espanyol i les autonomies revisen els horaris d'eixida de la xicalla amb vistes a la calor

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat al Congrés que es tracta d'una mesura per a protegir la salut dels menors.

VÍDEO | El govern espanyol i les autonomies revisen els horaris d'eixida de la xicalla amb vistes a la calor

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes estan revisant les franges horàries en les quals poden eixir al carrer els menors de 14 anys a passejar perquè puguen fer-ho en moments del dia en què no faça tanta calor. Així ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença en la comissió de sanitat del Congrés.

Illa ha detallat que es tracta d'una mesura orientada a protegir la salut dels menors i que el Ministeri la prendrà conjuntament amb les comunitats autònomes en què la temperatura comença a ser més alta. “En alguns llocs comença a fer molta calor i és recomanable que els xiquets i les xiquetes puguen eixir en altres hores en què les temperatures no siguen tan altes”, ha explicat.

En el document presentat a l’executiu espanyol per a avançar a la fase 1, la Generalitat ja va demanar modificar les franges horàries del passeig dels xiquets quan començara la calor. De fet, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat que el pla contempla alguna de les “singularitats” de la Comunitat Valenciana, com tindre “certa capacitat” per a arbitrar una “flexibilitat horària” dels passejos per a compassar-los “a la realitat meteorològica”. A més, la Comunitat Valenciana ha sol·licitat tindre autonomia per a autoritzar el bany a les platges perquè considera que, amb mesures de prevenció i de distanciament social, ja és possible banyar-se des d’aquesta primera fase de la desescalada.

Les mesures d’alleujament no estan impactant en l’epidèmia

D'altra banda, en la comapreixença al Congrés, Illa ha avisat que cal conservar la “prudència i mantindre’s en alerta” perquè queden “moments difícils”, però ha assegurat que, ara com ara, les mesures d’alleujament implantades fins ara no sembla que estiguen tenint un impacte en l’evolució de la pandèmia.

Respecte a les últimes dades publicades sobre la incidència de la Covid-19, ha dit que la tendència sostinguda mostra que l’esforç realitzat ha tingut els seus efectes. “Ja han passat quatre setmanes des que va concloure el permís retribuït i recuperable i no hem vist que haja tingut cap efecte, sinó que es continua confirmant la tendència a la baixa, la qual cosa, i dit amb prudència, és una bona notícia per a tots”, ha assegurat.

Illa també ha reiterat que al llarg de les setmanes s’han anant complint els objectius que el govern espanyol s’ha anat fixant al llarg de la pandèmia per a iniciar la desescalada, i s’està més prop de poder aconseguir la nova normalitat. “Ens enfrontem a una crisi sanitària global i a un repte nou i desconegut, la qual cosa fa absolutament necessari actuar amb prudència i anar reavaluant la situació”, ha recalcat.

Per això, ha explicat que s’ha planificat un pla de desescalada “gradual, asimètric i adaptable” en funció de l’evolució de l’epidèmia, el qual, a més, contempla uns criteris “molt exigents” que requereixen la col·laboració de “tota la ciutadania” i de tots els sectors.

També et pot interessar

stats