El govern espanyol assumeix que la suspensió del permís d'obres pot retardar l'exhumació de Franco

La Moncloa acusa l'entorn del dictador d'obstruccionisme, i sosté que l'expedient continua "amb absoluta normalitat".

Imatge d'arxiu del Valle de los Caídos
Imatge d'arxiu del Valle de los Caídos / Efe

El govern espanyol ja ha assumit que la decisió del jutge José Yusty Basterrache de suspendre el permís d'obres de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial per a desenterrar el dictador Francisco Franco pot retardar l'eixida de les restes del Valle de los Caidos. Tot i aquesta diligència, sosté que l'expedient d'exhumació continua el seu curs "amb absoluta normalitat". 

L'executiu que presideix Pedro Sánchez ha lamentat "l'obstruccionisme" que practica, segons diu, l'entorn de Franco per a evitar l'exhumació, presentant diverses demandes judicials. Segons ha detallat, a hores d'ara en consten dotze, i en set d'elles ja s'han rebutjat les mesures cautelars.

Els fets han començat quan el jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid ha suspés de forma provisional l'informe de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial que concedia el permís d'obres per a dur a terme l'exhumació del dictador.

En un acte amb data 25 de febrer, el jutge Basterrache accepta paralitzar cautelarment la llicència d'obres després d'una demanda particular. Contra la resolució no és possible cap recurs i és ferma, tot i que el consistori de la localitat madrilenya té tres dies per a presentar al·legacions al text judicial.

El jutge Yusti és el mateix que el 2007 va carregar contra l'aleshores president de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per haver aprovat la Llei de memòria històrica. L'acusava de voler reviure "amb obscures intencions" les situacions que conduïren Espanya a una guerra civil i a la posterior dictadura franquista, fets que qualificà de "moments difícils". 

Procediment "impecable"

Davant de la decisió judicial, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, s'ha afanyat a defensar el paper del govern espanyol en l'exhumació del dictador i ha assegurat que s'ha dut a terme un procediment "escrupolós", basat en "les garanties, el dret i les normes" perquè el desenterrament siga "impecable". Ha afirmat que l'executiu central estudiarà la resolució i no hi descarta un recurs si pertoca. 

També et pot interessar

stats