El govern declara dues noves reserves hidrològiques a la Comunitat Valenciana

En total, se n'afigen 67 de noves al catàleg nacional, cinc de les quals a la demarcació del Xúquer

El riu Palància al seu pas per Viver (Alt Palància)
El riu Palància al pas per Viver (Alt Palància) / Juanma Juesas ('Viquipèdia' domini públic)

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la declaració de 67 noves reserves hidrològiques. Així, el Catàleg Nacional de Reserves Hidrològiques tindrà 289 reserves naturals, entre les quals figuren per primera vegada reserves naturals lacustres i subterrànies.

Cinc de les noves incorporacions pertanyen a la demarcació del Xúquer, on, a més, se n'han ampliat dos més. D'aquestes reserves, la del riu Palància —que ocupa 24,58 quilòmetres— està a la Comunitat Valenciana, mentre que entre la nostra comunitat i Aragó s’ha declarat la reserva del riu de Montlleó (89,99 quilòmetres) i s’ha ampliat la del riu de Vilafermosa fins a 12,49 quilòmetres. A Castella-la Manxa s'han declarat les reserves dels rius Guadazaón (11,93 quilòmetres) i Mayor del Molinillo (11,40 quilòmetres), i la capçalera del Xúquer (8,04 quilòmetres), i s’ha ampliat la reserva del rierol d'El Almagrero fins a 2,14 quilòmetres.

Riu Vinalopó al seu pas per Elx
Riu Vinalopó al seu pas per Elx / José Manuel Pérez (Viquipàdia domini públic)

D'altra banda, per primera vegada s’han declarat una reserva lacustre i dues reserves naturals subterrànies en la demarcació del Xúquer. Són el complex lacunar de Las Torcas de Cañada del Hoyo (0,06 km) i la Font de la Coveta (15,63 quilòmetres), al naixement del riu Huécar, a Castella-la Manxa, i al naixement del riu Vinalopó (23,23 km), respectivament. 

Més de 4.000 quilòmetres de noves reserves

El procés de declaració de noves reserves hídriques és fruit del treball fet per les confederacions hidrogràfiques per a la revisió dels plans hidrològics de tercer cicle (2022-2027). Com a resultat, s'han identificat i s'han inclòs en el nou pla diversos trams de rius, llacs i aigües subterrànies que compleixen les característiques necessàries per a ser reserva hidrològica.

En l'actualitat, en el Catàleg Nacional de Reserves Hidrològiques hi ha 222 reserves naturals fluvials: 135 en conques intercomunitàries i 87 pertanyents a conques intracomunitàries. Amb aquestes incorporacions, el catàleg passa a tindre 289 reserves.

Entre les noves incorporacions, per primera vegada s'inclouen més de 12 quilòmetres quadrats de llacs i 1.000 quilòmetres d'aqüífers, que, sumats als nous trams de rius i els ja declarats, faran un total de més de 3.848 quilòmetres de llit amb aquesta protecció.

De les 67 noves reserves, 26 són reserves naturals fluvials i, per primera vegada, hi ha 19 reserves naturals lacustres i 22 reserves naturals subterrànies. En total, les noves reserves sumen 518,37 quilòmetres i eleven el nombre total d'espais protegits d'aquest tipus a 248.

També et pot interessar

stats