El Govern d'Espanya pacta amb ERC i el PNB que els interins que estiguen 5 anys en la mateixa plaça passen a fixos per mèrits i sense opositar

El PSOE, Unides Podem, ERC i el PNB unifiquen esmenes a la llei d'estabilització de la funció pública i augmenten la cobertura dels eventuals

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una sessió de control en el Congrés dels Diputats
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una sessió de control al Congrés dels Diputats / Eduardo Parra (Europa Press)
11 de novembre 2021 - 22:06

Tot aquell treballador interí de les administracions públiques que estiga cinc anys consecutius i de manera ininterrompuda en la mateixa plaça, podrà accedir a un concurs de mèrits per a consolidar la condició de fix. 

Aquest és el principal punt de l'acord rubricat aquest dijous pel PSOE, Unides Podem, ERC i el PNB de cara a la votació en el Congrés de la nova llei d'estabilització en la funció pública. Les esmenes hauran de votar-se ara en comissió i després en el ple del Congrés, però amb els vots actuals reunirien les majories necessàries per a prosperar.

L’objectiu és frenar l'abús d'interins en l'administració i introdueix canvis significatius en el reial decret que el Govern va aconseguir salvar per la mínima aquest passat estiu.

De l'acord han caigut, no obstant això, algunes de les reivindicacions, com augmentar la quantia de les indemnitzacions si un interí no supera la prova. Segons l’administració, hi ha 300.000 interins que ocupen funcions estructurals des de fa més de tres anys. Per contra, les plataformes de treballadors ho eleven fins a 800.000 persones en tot Espanya.

L’article 61.6, clau per a aquest sistema de concurs

El text de l’acord avança que les administracions públiques podrien convocar, amb caràcter excepcional i d'acord amb el que es preveu en l'article 61.6 del TREBEP, aquelles places que estan ocupades amb caràcter temporal de manera ininterrompuda amb anterioritat a l'1 de gener de 2016.

Aquest mateix article és el que preveu la possibilitat de fer funcionari de carrera una persona "únicament en la valoració de mèrits". És a dir, tots aquells interins de cinc anys o més d'antiguitat en la mateixa plaça podran passar a fixos si acrediten mèrits suficients. Mèrits que haurà de definir cada administració en una única convocatòria extraordinària en la qual poder regularitzar l'actual massa d'eventuals que hi ha en el sector públic.

A més, les places que poden eixir per concurs no estan condicionades a no haver sigut convocades prèviament. Aquestes novetats abastarien també "societats mercantils públiques, entitats públiques empresarials, fundacions del sector públic i consorcis del sector públic", segons detalla el text de l'acord. 

Possibilitats per als treballadors eventuals

El text, a més, preveu que les institucions públiques convoquen concursos d'oposició extraordinaris per a estabilitzar interins de més de tres anys d'antiguitat, però menys de cinc, o amb carreres intermitents en l'administració. Ací l’experiència podria valorar-se fins amb un 40%, fet que afavoriria als antic eventuals sobre els nous. 

El PSOE s’ha compromés que el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública faça informes anuals de seguiment d’aquesta situació de temporalitat en l’administració. 

També et pot interessar

stats