El govern central veu violència masclista en el suïcidi d'una dona per assetjament al treball

Una treballadora d’Iveco es va suïcidar després que es difonguera un vídeo de caràcter sexual entre els seus companys de faena.

La seu de l'empresa Iveco a San Fernando de Henares (Madrid)
La seu de l'empresa Iveco a San Fernando de Henares (Madrid) / Fernando Villar (Efe)

El passat dissabte, una treballadora d’Iveco es va suïcidar després que es difonguera un vídeo de caràcter sexual entre els seus companys de treball. Segons ha dit la secretària d’estat d’Igualtat en funcions, Soledad Murillo, és una víctima de la violència masclista.

Murillo ha explicat que, "evidentment", aquest cas pot qualificar-se com a violència masclista perquè “el masclisme significa relació de poder”, i en aquesta ocasió algú es va sentir amb impunitat per a tindre una imatge que no li pertanyia i fer que fora motiu d’escàndol. Així mateix, ha demanat que l'empresa òbriga una investigació perquè no hi haja impunitat, al mateix temps que ha denunciat que l’entorn de la dona ha tingut “part de la responsabilitat”, ja que ha sigut “passiu” davant dels indicis de violència. 

Per la seua banda, la Fiscalia ha obert diligències per a determinar si hi ha actuacions que tinguen rellevància penal i puguen ser investigades. Fins al moment, segons fonts citades per Efe, el Jutjat d'Instrucció número 5 d'Alcalá de Henares s'ha encarregat del cas, però tan sols pel que fa al suïcidi, atès que no va haver-hi denúncia prèvia per la difusió del vídeo. 

Cal recordar que el Codi Penal castiga amb entre tres mesos i un any de presó la difusió d'imatges privades sense autorització de la persona afectada quan es viole greument la seua intimitat i encara que la víctima donara en el seu moment el consentiment a l'enregistrament.

Denúncia davant de la Inspecció de Treball

Hores abans de les declaracions de Murillo aquest dimecres, el sindicat CCOO ha anunciat que denunciarà Iveco davant de la Inspecció de Treball per no actuar en aquest cas. Segons el sindicat, l’empresa no va activar el protocol d’assetjament sexual quan va conéixer que circulava per l’empresa un vídeo de contingut sexual de la víctima. El sindicat vol que el suïcidi de la dona, de 32 anys i amb dos fills, es considere com un accident laboral. 

La secció sindical de CGT en l'empresa, per la seua banda, ha explicat que la dona es va gravar en el vídeo fa cinc anys, i que recentment algú va començar a difondre'l entre els companys, la qual cosa va fer que ella es dirigira a Recursos Humans per a denunciar el cas. Allí la van instar a presentar una denúncia, però ella va rebutjar fer-ho, segons el sindicat. Aquest dimecres, un centenar de treballadors i treballadores s’ha concentrat en record de la companya. La Policia Nacional ha obert una investigació per a aclarir qui va filtrar el vídeo entre els companys de faena i qui el va compartir.

També et pot interessar

stats