El govern central destina vora 5 milions a reparar platges valencianes

S’aportarà arena, es reconstruiran els cordons dunars i es repararan els passejos marítims de més de 20 municipis afectats per la DANA.

Dos operaris retiren la brutícia d'una platja de Guardamar del Segura
Dos operaris retiren la brutícia d'una platja de Guardamar del Segura / Ajuntament de Guardamar del Segura

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha declarat com a obres d'emergència les reparacions dels danys causats en el domini públic maritimoterrestre pel temporal del passat setembre. En total, el govern espanyol destinarà 4,89 milions d’euros per a aquests treballs.

Pel que fa a les comarques del nord, a Almenara es repararà el passeig marítim de Casablanca, el descalçament d’una part del dic d’escullera i caldrà reposar el mobiliari de la platja. A la Llosa, Xilxes, Moncofa, Nules i Borriana, les obres consistiran a refer el cordó litoral aportant arena i fixar-lo amb plantació. D’altra banda, a Almassora les actuacions se centraran en el material perdut a la platja que cal reposar. En els municipis de més al nord, també s’aportarà arena fina. El cost de l'actuació s'estima en 860.000 euros, amb un termini inicial d'execució d'uns 5 mesos.

Als municipis costaners de les comarques centrals, en general, la mar va causar danys difícilment recuperables de manera natural, ja que en molts casos s’ha perdut arena en la part seca de la platja. Concretament, a Sagunt, el principal problema és el retrocés de la línia de costa i la desfeta del cordó de separació amb la marjal dels Moros, la qual cosa suposa una amenaça a la integritat d'aquest lloc d'interès comunitari.

Al descobert, antics passejos

Respecte a les platges de la ciutat de València, la més perjudicada després de la gota freda és la de la Garrofera, ja que ha perdut tanta arena que han quedat al descobert les restes de l'antic passeig marítim. Un problema semblant és el que viu Sueca, on també han aflorat les restes d’antigues construccions de la vora de la mar. Així mateix, també caldrà aportar arena a la platja de la Goleta de Tavernes de la Valldigna.

En el cas de les platges més pròximes a la desembocadura del Xúquer, a Cullera, no sols requeriran aportacions d’arena, sinó també actuacions de neteja per a retirar la brutícia que ha arrossegat el riu. El mateix ocorre a Daimús, Miramar, Bellreguard, Guardamar de la Safor, Piles i Oliva, on s’hauran de retirar els materials que han dipositat allí els rius Serpis i Molinell.

Tots aquests municipis de les comarques centrals requeriran una inversió d'1.700.000 euros.

Més de dos milions a les comarques del sud

Per últim, a les platges de Dénia, Calp, Altea, Alacant, Torrevella, Oriola i el Pilar de la Foradada, es restabliran els cordons dunars, els refaran les esculleres i els passejos marítims danyats arran del temporal. Per a estos treballs el ministeri ha reservat 2.330.000 euros.

També et pot interessar

stats