El govern central aprova un complement de maternitat per a reduir la bretxa de gènere en les pensions

La mesura s'aplicarà a partir d'ara des del primer fill, i no des del segon, i suposarà un increment de la pensió mínima del 6%.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Ballesteros (Efe)

Aquest dimarts, el govern espanyol ha aprovat un complement de maternitat per a les pensions que sumarà quasi 400 euros anuals per fill, i des del primer. Així ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa posterior al Consell de Ministres, José Luis Escrivá, responsable de la cartera d'Inclusió i Seguretat Social.

Escrivá ha recordat que fins ara aquest complement era a partir del segon fill, i que s'establia amb un percentatge sobre la pensió, no amb una quantitat fixa, i ha apuntat que el canvi, i que siga a partir del primer fill, hi dóna accés a quasi 30.000 dones més. També ha assenyalat que el complement, pensat per a reduir l'elevada diferència del 30% entre les pensions dels homes i de les dones a Espanya, augmentarà la pensió mitjana dels beneficiaris en un 6%, i la mínima en un 8% en cas d'haver tingut dos fills.

Escrivá ha destacat que aquest nou disseny introdueix "progressivitat" en la mesura, i ha recordat que la bretxa de gènere en les pensions és conseqüència de la caiguda de les retribucions que es produeix en les dones després de tindre el primer fill. Aquest nou disseny del complement de maternitat s'aprova després que el Tribunal de Justícia de la UE considerara que el complement vigent discriminava els homes.

Amb el nou disseny, el dret al complement és per a "aquell membre" que acredite un perjuí en la carrera professional després del naixement dels fills. Aquesta mesura elimina el component discriminatori, encara que continue afavorint més les dones, ja que en el 98% de casos el rebran les dones, segons els càlculs que s'han fet a partir del registre de les vides laborals de la Seguretat Social. A més, si cap dels dos membres de la parella pot acreditar el perjuí, el dret es reconeix a la mare, o al progenitor que reba una pensió més baixa si es tracta d’una parella del mateix sexe.

Nova moratòria hipotecària i millor accés dels autònoms a les prestacions de la Covid-19

El Consell de Ministres ha aprovat també una nova moratòria que allibere les famílies més afectades per la pandèmia del pagament durant nou mesos d'una hipoteca o d'un crèdit de consum, una mesura d'alleujament que es podrà sol·licitar fins al final de març. Una mesura a la qual a partir d'ara podran acollir-se també les empreses del sector del turisme i el transport que més han patit durant la crisi del coronavirus, segons ha explicat la ministra portaveu, María Jesús Montero, en la roda de premsa.

El Consell de Ministres ha aprovat també aquest dimarts un reial decret llei en el qual s'inclouen mesures per a facilitar l'accés a les prestacions Covid habilitades per als treballadors autònoms que tributen pel règim d'estimació objectiva. Aquesta mesura rebaixa del 75% al 50% del percentatge de caiguda d'ingressos que s'exigirà per a poder accedir a la prestació compatible amb l'activitat.

També et pot interessar

stats