El govern català es planteja no fer públics els resultats del 14F el dia de les eleccions

La decisió s'adoptaria si no poden constituir-se moltes meses electorals, però no s'ha precisat quantes.

Detall d'un dels kits electorals (amb desinfectant, guants i equips de protecció individual) per a les eleccions catalanes del 14F juntament amb urnes i paperetes
Detall d'un dels kits electorals (amb desinfectant, guants i equips de protecció individual) per a les eleccions catalanes del 14F juntament amb urnes i paperetes / Enric Fontcuberta (EFE)

La Generalitat catalana es planteja no fer públics els resultats de les eleccions que se celebren el 14F i ni tan sols sumar els vots en cas que un nombre considerable de meses electorals no es puguen constitutir.

El director general de participació ciutadana i processos electorals, Ismael López-Peña, ha plantejat aquesta possibilitat en cas que els membres de les meses no assistisquen, segons ha explicat en una entrevista a la Rac 1.

López-Peña, no obstant això, no ha aclarit a partir de quin nombre de meses s'activaria aquesta pla. Segons ha afirmat, la possibilitat és remota però es prendria per tal de no adulterar els resultats."Això podria afectar el sentit del vot, perquè podria fer-ne un més tàctic", una vegada conegut l'escrutini, ha exposat.

La previsió és constituir 9.000 meses per tot Catalunya, i de mitjana, cadascuna atén un cens d'entre 800 i 1.000 electors. Els votants que no puguen exercir el seu dret de vot seran citats 48 hores després. El govern català assumeix que encara que no realitze l'escrutini, els resultats provisionals es filtraran perquè els partits, gràcies als seus apoderats i interventors tenen capacitat per a extrapolar el resultat.

A partir d'aquest dimarts, quasi 60.000 persones citades en les meses se sotmetran a un test d'antígens per saber si tenen o no coronavirus. Un 25% de les persones convocades han presentat al·legacions per a ser eximits. La por de contagiar-se de coronavirus ha triplicat el vot per correu respecte al del 2017.

També et pot interessar

stats